HABER SERVİSİ - Aydın'da 5 aralık Cumartesi gecesi Hidayet sayın sahnesinde sahne alan İzmir Devlet tiyatrosu "YOLDAKİLER " adlı oyunuyla 12 Eylül sonrasını ve yaşananları sorguladı.

Tek gece sahnelenen oyunda, özellikle darbe ünlüklerinin, yargılamaların güncel hukuk savaşların yaşandığı günümüzde bir kamu kurumu olan devlet Tiyatrosunun, yakın tarihimizden 29 yıl önceki bir darbeyi eleştiren oyunu konu alması dikkati çekmiş olma ki bütün salon Aydınlılar tarafından doldurulmuştu.

Haluk Işık"ın yazdığı M. Doğan Yağcı"nın yönettiği, Hülya Savaş, Nilgün Öğrük Alkın, Aygen Avcı, Vedat Aksu ve Tuhan Karapınar"ın oynadığı 12 Eylül dönemi koşullarında kaybolan ve nerede olduğunu bilmediği kocasının peşine düşen bir kadının öyküsünün anlatıldığı oyun bir akıl hastanesinde geçiyor. Her Eylül ayında "12 EYLÜL " sendromu yaşayan bir kadının aynı koğuşta kaldığı diğer dört hastayla beraber geçmişine "flashback" yaparak kocasını arayışını ve özlemini dile getiriyor. 12 Eylül 1980 de iktidara el koyan Kenan Evrenin pazar sabahı tek kanal siyah beyaz TRT televizyonunda yaptığı o ünlü konuşmasıyla başalayan
Tek sahnelik oyunda limon ağacını kocası ile birlikteliğine benzeterek gösterdiği yakınlaşma ve sıkıyönetim günlerinde ve gece sokağa çıkma yasağının bulunduğu günlerde kocasını aramak için sokağa çıkan kadının başına gelenler ve Cumartesi annelerinin Beyoğlu İstiklal caddesinde kayıp yakınlarını aradığı günlerin, acı ve hüzün ile sahnelendiği trajik oyun Eylül ayının bitmesiyle, hastaların normale dönmesiyle sona erdi. (MEHMET ÖZÇAKIR)