Ancak ‘bizde yok, başka birimlerden alın, toplamak uzun sürer’ gibi cevaplar verilerek deliller gönderilmedi.

12 Eylül askeri darbesine açılan davada delil krizi patlak verdi. Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetli Komutanı Tahsin Şahinkaya'yı yargılayacak mahkeme, döneme ilişkin belgeleri kurumlardan istedi. Ancak, "Bizde belge yok, diğer kurum ve birimlerden ulaşabilirsiniz. Toplamamız uzun zaman alır" gibi cevaplarla karşılaştı. 4 Nisan'da yargı karşısına çıkacak Evren'e iddia edilen fişleme ve işkence gibi delillerin gösterilip gösterilemeyeceği merak konusu.

12 Eylül askeri darbesine ilişkin delilleri, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'yı yargılayacak Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne teslim etmesi istenen MİT ve Milli Savunma Bakanlığı gibi kurumların ilginç
cevaplar verdiği ortaya çıktı. 12 Eylül dönemine ilişkin belgeleri bir çok kez tebligatla isteyen mahkemeye YÖK, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Milli Eğitim Bakanlığı, HSYK gibi kurumların, 'belgelerin toplanmasının uzun sürer' cevabını verdiği belirtildi. Bir çok kurum ve birim temsilcisi belgelerin kendilerinde olmadığını iddia ederek başka birim ve kurumlara bakılmasını istedi. Birimler kendilerinde olduğu söylenen belgelerin adresinin başka birimler olduğunu savunarak mahkeme heyetini de ziyaret etti.

Gelinen noktada 4 Nisan'da yargı karşısına çıkacak Evren'e iddia edilen fişleme ve işkence gibi delillerin gösterilip gösterilemeyeceği tartışılıyor. Mahkeme, Özel Yetkili Ankara Savcısı Kemal Çetin tarafından 12 Eylül darbesiyle ilgili iddianameyi kabulünün ardından Evren ve Şahinkaya'ya yurtdışına çıkış yasağı getirmiş ilgili kurumlardan döneme ilişkin belge ve delilleri istemişti. Ancak 18 Ocak'ta belgeleri isteyen mahkeme heyetine bugüne kadar sadece bir dosya ulaştı.

TEK SORUMLULAR

'Yargıya hesap vermeme' zırhları referandumla ortadan kalkan 12 Eylül darbecileri için geçtiğimiz yıl soruşturma başlatılmıştı. 12 Eylül askeri darbesine yönelik soruşturmanın Özel Yetkili Ankara Savcısı Kemal Çetin tarafından tamamlanmasının ardından darbeyi gerçekleştiren komuta kademesinin hayatta kalan üyeleri Evren ve Şahinkaya hakkında ağırlaşmış müebbet hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmıştı. Ankara 12. Ağır ceza Mahkemesi iddianameyi kabul ederken ikili hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirilmesi talebini de kabul etmişti. 12 Eylül'de yaşanan fişleme, işkence ve hak kaybına neden olan hukuk kararlarından da Evren ve Şahinkaya 'şüpheli' sıfatıyla sorumlu tutulmuştu. Döneme ilişkin bir çok belge ortaya çıkarken mağdurlar da şikayetçi olmuştu. Öte yandan 1977'deki 'Kanlı 1 Mayıs', Abdi İpekçi'nin katledilmesi, Kahramanmaraş, Çorum, Sivas olayları ve 16 Mart katliamı gibi 10 kanlı senaryonun darbeye zemin hazırlamak için yapıldığı iddianamede yer almıştı.

HABER: GÖKHAN ÖZDAĞ-BUGÜN GAZETESİ