Bugün Litvanya'da başlayacak ve 18 Eylül'e kadar devam edecek 2011 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda Dünya ve Avrupa ikincisi A Milli Takım'ımız da boy gösterecek. 12 Dev Adam, A Grubu'ndaki ilk müsabakasında Portekiz'le karşılaşacak. Saat 17.45'te başlayacak mücadele NTV Spor'dan canlı yayınlanacak.
Litvanya'nın ev sahipliğini üstlendiği 2011 Avrupa Basketbol Şampiyonası finalleri bugün başlayacak. A Milli Takım'ımız, A Grubu'ndaki ilk maçında saat 17.45'te Portekiz ile oynayacak.
 
2001'de Avrupa ikincisi olan ve Türkiye'de düzenlenen 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda boynuna gümüş madalyayı takan 12 Dev Adam'ın randevusu, NTV Spor'dan canlı yayınlanacak.
 
Panevezys şehrinde konaklayan Devler, büyük şölen öncesi hayli iddialı. Panevezio Arena'da boy gösterecek Ay-Yıldızlıların kaptanı Hidayet Türkoğlu, 2001 Avrupa Basketbol Şampiyonası ve 2010'daki ikinciliği hatırlatarak, "Bu sene de bir ilki yaparsak ne güzel olur. Neden bir adım daha ileri gitmeyelim ve bunu birincilikle neticelendirmeyelim. Bu sene inşallah bütün ilklere ismimizi yazdırmak istiyoruz." dedi. Takımın kaliteli oyunculardan oluştuğunu anlatan Hidayet, "İnşallah herkes elinden gelen her şeyi gösterir ve bize yakışan bir neticeyle bayramda Türk halkını sevince boğarız." ifadelerini kullandı. Hazırlık döneminde alınan sonuçlardan ötürü eleştirilmelerine atıfta bulunan tecrübeli basketbolcu, ağır bir yüklenme dönemi geçirdiklerini, bu sebeple hücumda kısmen sıkıntılar yaşandığını; ancak bunun problem olacağını düşünmediğini söyledi. Türk basketbolunun istikrarlı olduğunu ispat etmek istediklerini vurgulayan Hidayet, hedefi açıkladı: "Amacımız Türk spor tarihine geçmek, olimpiyatlara direkt gitme hakkını elde etmek. En kötü, önümüzdeki yaz elemelere katılabilme şansını kazanabilmek."
 
'TÜRKİYE'YE MUTLAKA MADALYAYLA DÖNECEĞİZ'
 
Kafilemizin yeni yüzlerinden Emir Preldzic, Tür-kiye'ye madalyayla dönmek istediklerini dile getirdi. Avrupa Şampiyonası'nda ilk kez forma giyeceğini aktaran Boşnak asıllı Slovenya doğumlu oyuncu, "Herkesi önce de tanıyordum. NBA'deki isimlerle de bu yaz tanıştım. Hem oyuncu hem insani açıdan herkes çok iyi. Hidayet Türkoğlu çok önemli bir oyuncu ve ona yedeklik yapmak gerçekten zor. Benim gibi ekibe yeni katılan İzzet Türkyılmaz ve Enes Kanter'le de konuşuyorum. Onlar da heyecanlılar. Bogdan Tanjeviç ve Orhun Ene bize çok yardımcı oluyor." diye konuştu. Bugünkü rakip olan Portekiz hakkında bilgi sahibi olduğunu bildiren Preldzic, "Portekiz sert bir takım ama bizim de savunmamız dirençli. Onlara karşı yüksek bir tempoda oynamamız lazım. Hücumda kolay sayı bulmamız gerekiyor. Tüm karşılaşmaları kazanmak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
 
Sözlerine Zafer Bayramı ile Ramazan Bay-ramı'nı kutlayarak başlayan millilerin deneyimli ismi Kerem Tunçeri de Litvanya'ya dünya ikincisi olarak geldiklerine dikkati çekti: "Herkes bizimle ciddi oynuyor. Hem hücumda hem savunmada kaliteli bir takımız. Herkesi yenebilecek kapasitedeyiz. Tüm Türkiye bizimle olacak." Açılış müsabakalarının her zaman zor geçtiğine işaret eden deneyimli guard şöyle devam etti: "Herkese mesaj vermemiz gerekiyor. Final oynamak istediğimizi herkese göstermemiz gerek. 12 Dev Adam, Türkiye'yi gururlandırmak için elinden geleni yapacaktır. Herkes emin olsun ki terimizin son damlasına kadar mücadele edeceğiz."
 
MUHTEMEL KADROLAR
 
TÜRKİYE: Kerem Tunçeri, Ömer Onan, Hidayet Türkoğlu, Ersan İlyasova, Ömer Aşık
 
PORTEKİZ: Tamos Barroso, Carlos Andrade, Jorge Coelho, Elvis Evora, Miguel Miranda
 
SAAT: 17.45
 
SALON: Panevezio Arena
 
YAYIN: NTV Spor
 
MAÇ PROGRAMI
 
A GRUBU 31 Ağustos Çarşamba
 
15.15 İspanya-Polonya
 
17.45 TÜRKİYE-Portekiz
 
21.00 Litvanya-Büyük Britanya
 
B GRUBU
 
15.15 Sırbistan-İtalya
 
17.15 Fransa-Letonya
 
21.00 Almanya-İsrail
 
C GRUBU
 
15.30 Karadağ-Makedonya
 
18.00 Yunanistan-Bosna Hersek
 
21.00 Hırvatistan-Finlandiya
 
D GRUBU
 
15.30 Belçika-Gürcistan
 
18.00 Slovenya-Bulgaristan
 
21.00 Rusya-Ukrayna
 
Ev sahibinden yıpratma politikası
A Milli Takım'ımız, 2011 Avrupa Basketbol Şampiyonası öncesi Litvanya'da çeşitli problemlerle boğuşuyor. Panevezys şehrinde konaklanan Smelyne Hotel'de Türkiye'den getirilen aşçıya izin verilmedi. Milli Takım yetkilileri, ekibin maçlarının oynanacağı Panevezio Arena'ya planlanan saatlerde yetişemeyeceğini daha önce bildirmesine karşın, Litvanyalılar antrenman saatinde değişiklik yapmadı. Önceki gün uçakla Vilnius'a gelen ve otobüsle Panevezys şehrine geçen Ay-Yıldızlılar, ilk gün idmana yetişemeyince ilk çalışmasını Aukstaitijos Spor Salonu'nda yaptı.
 
Türkiye, Panevezio Arena'da bugünkü Portekiz müsabakası öncesi sadece 1,5 saat kalabildi.
 
Bugün şut idmanını Auksataitijos Spor Salonu'nda yapacak milliler, Portekiz karşılaşmasına tek antrenmanla çıkacak. Gruptaki diğer ülkeler ise ilk maçlar öncesi Panevezio Arena'da toplam 4 saat idman yaptı. Litvanya'ya 15 gün önce gelerek, görüşmeler yaptıklarını vurgulayan Demirel, "Buraya geldikten sonra tavırları değişti. Litvanya, cuma günü kazanarak avantaj elde etmek için bizi rakip gördüğünü her haliyle belli ediyor." dedi.
 
zaman