MHP lideri Bahçeli, Başbakan Erdoğan ile karşılıklı “namertlik” restleşmesine girdiği “116 günlük alacakaranlık süreci” iddiasına ilişkin net bir açıklama yapmazken, kurmayları MHP liderinin açıklamalarıyla, Erdoğan"ın Aralık 2002"deki Bush görüşmesine ve VATAN yazarı Zülfü Livaneli"nin kamuoyuna duyurduğu “Erdoğan-Baykal gizli görüşmesi iddiasına” işaret ettiğini savunuyor.

DIŞ unsur

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Erdoğan"ın henüz milletvekili dahi değilken 10 Aralık 2002"de dönemin ABD Başkanı Bush ile bir görüşme yaptığına dikkat çekerek, yeni sorularla tartışmaya yeni bir boyut kattı. Vural, “Karanlıklar prensi Erdoğan"ın o dönem kimlerle görüştüğünü açıklaması lazım. Aslında Başbakan olduktan sonraki icraatlarına bakılırsa, Sayın Bahçeli"nin ne demek istediği anlaşılır” görüşünü vurguladı. Vural, “10 Aralık 2002"de Başbakan mıydı? Değildi. Hangi karanlık, kayıt dışı vaatler, ilişkiler acaba ABD Başkanı Bush"a kadar kendini götürdü.Resmi bir davet miydi? Hangi karanlık odalardan çıkarak oraya gitti?” dedi. Erdoğan, 10 Aralık 2002"de AKP Genel Başkanı sıfatı ile ABD Başkanı Bush ile Roosevelt salonunda görüşmüştü. Görüşme Bush"un daveti üzerine gerçekleşmişti. Bush, protokolün dışında bir siyasi parti lideri olan Erdoğan"ı başbakanmış gibi ağırlamış, ancak görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenlememişti. İki lider görüşme öncesi basının fotoğraf çekmesi sırasında ise samimi bir görüntü çizip, sohbet etmişlerdi.

İÇ unsur

Bir başka etkili MHP kurmayı ise “alacakaranlık” sürecinin bir de iç ayağı olduğunu öne sürerek, VATAN Gazetesi köşeye yazarı Zülfü Livaneli"nin Erdoğan-Baykal gizli görüşme iddiasını içeren yazısı ve ardından bu konuda yapılan açıklamalara bakılması gerektiğini ifade etti. Livaneli, Temmuz 2007 tarihli sözkonusu köşe yazısında 2002 seçimlerinden sonra Baykal ile Erdoğan"ın gizlice buluşup, bir anlaşma yaptıklarını iddia etmişti. Livaneli, Baykal"ın, Erdoğan Başbakan olsa dahi en fazla 2 ay dayanacağına inandığını ama hesaplarının tutmadığını ifade etmişti.

CHP İletişim Koordinatörü Baki Özilhan, bu yazıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Baykal"ın 3 Kasım seçimlerinin ardından başbakanlığı öncesinde Erdoğan"la gizlice buluştuğu ve bir anlaşma yaptığı iddiasının gerçek dışı olduğunu” söylemişti. Açıklamada, “Genel Başkan Baykal"ın, Erdoğan Başbakan olduktan sonra yaptığı görüşmede ise, Erdoğan Başbakan olduğu için hukuki durumuyla, özel konumuna ilişkin bir görüşme yapılması zaten söz konusu olamaz. Çünkü, Erdoğan artık Başbakan"dır” denilmişti.

26 Temmuz 2007"de ise, HYP Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk Livaneli"nin gizli görüşme iddiasına destek vermiş, “Erdoğan"ın, kendisine başbakanlık yolu açılması karşılığında Baykal"a cumhurbaşkanlığını önerdiğini ileri sürerek” tartışmaya yeni bir boyut kazandırmıştı.

Başbakan kamuoyunu bilgilendirmeli

ANKARA- Başbakan Tayyip Erdoğan"ın siyaset yasağını kaldıran yasal düzenlemeye veren CHP, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli"nin “116 günde karanlık senaryolarla başbakan oldun” sözlerini değerlendirirken, Başbakan Erdoğan"ı kamuoyunu bilgilendirmeye çağırdılar.

CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Süha Okay, Erdoğan"ın “başbakan ve bir siyasi partinin genel başkanı” olarak siyasi ve özel yaşamında gizli kalmış bir alan varsa bunu açıklaması gerektiğini söyledi. Okay, “Devlet Bahçeli, bu konuda ne biliyorsa çıkıp açıklamalıdır. Buna karşılık da Başbakan o sürece ilişkin ayrıntılı bir açıklama yapmalıdır” dedi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan siyasi yasağının kaldırılmasına parti desteği vermelerinin demokrasi adına doğru bir yaklaşım olduğunu belirtti. Başbakan Erdoğan"ın, illegal ilişkiler içerisinde olduğuna dair kuşkuların hep ifade edildiğini belirten Kart, “Başbakan samimi ve dürüst ise çıkıp kamuoyunu bilgilendirmelidir” diye konuştu.

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol ise “Seçime on gün kala böyle bir polemik gündeme getiriyorlar. Ülkenin şu anki gündemi, yoksulluk, işsizlik. Türkiye"deki işsizler ordusu, Türk Silahlı Kuvvetleri"nin sayısını aştı. Tartışılması, çözüm bulunması gereken bunlar. Ama kalkmış iki lider 116 günde ne oldu onu tartışıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Vatan