Tamamlanmasıyla bölgenin en büyük arkeoloji müzesi olma özelliğine sahip olacak Aydın Arkeoloji Müzesi inşaatı 10 ay içerisinde tamamlanması bekleniyor. Kaba inşaatı tamamlanmış halde olan müzenin yaklaşık 7 Milyon TL’ye mal olacağı bildirildi.2000 Yılında Muharrem Göktayoğlu’nun Valiliği döneminde müze ve ören yerlerinden elde edilen gelirler ile yapımına başlanan AYTER Alanı içerisindeki Aydın Arkeoloji Müzesi inşaatı 2003 yılında Kültür Merkezi ve Şükran Güngör Tiyatro Sahnesi inşaatları ile birlikte müze ve örenyerleri gelirlerinin Özel İdarelerden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na aktarılmasıyla durduruldu. Erkan Mumcu’nun Kültür ve Turizm Bakanlığı döneminde çalışmaları duran 3 merkezden Şükran Güngör Tiyatro Sahnesi ve Kültür Merkezi Aydınlı Atilla Koç’un Kültür ve Turizm Bakanlığı’na getirilmesinden sonra tamamlanarak faaliyete geçti. Atilla Koç’un 2007 seçimlerinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na getirilmemesi üzerine Arkeoloji Müzesi inşaatı yine kaderine terk edildi.


İnşaatın temeli atılmasının ardından Aydın’a 6 Vali atanıp görev yaparken Vali Hüseyin Avni Coş, döneminde yaptığı girişimler sonucunda müze inşaatının tekrar başlaması için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan söz aldı. Bir süre sonra müze inşaatının ihalesi için gerekli ilk 1 Milyon TL’lik ödeneğin bakanlıktan aktarılması üzerine Aydın İl Özel İdaresi inşaat için ihaleye çıktı.
7 MİLYON 16 BİN TL’YE İHALE EDİLDİ
11 Yıldır Aydın’daki evsizlerin barınak noktası haline gelen Arkeoloji Müzesi inşaatı ihalesi hakkında bilgiler veren Aydın Özel İdare Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, müze inşaatı için 23 Mayıs 20011 tarihinde ihale yapıldığını söyledi. Askı ve itiraz sürelerinin tamamlanmasının ardından ihalenin 7 Milyon 16 Bin 715 TL’lik teklif mektubu veren firmaya verildiğini kaydeden Aktemur, “23 Haziran 2011 günü yüklenici firmaya kabası tamamlanmış müze inşaatını teslim ettik. İhale şartnamesine göre müzenin 300 iş günü içerisinde tamamlanıp teslim edilmesi gerekiyor. 29 dönüm arazi üzerine kurulacak arkeoloji müzesi inşaatı 9 Bin metrekare kapalı alana sahip olacak. Kapladığı alan ve sergilenecek eserler bakımından bölgenin en büyük arkeoloji müzesi olacak olan müzemizi inşallah 2012’nin Mayıs ayında açacağız” dedi.
‘DEPOLARDAKİ ESERLER SERGİLENECEK’
Aydın’ın ulaşımı kolay ve geniş bir arkeoloji müzesine ihtiyacı olduğunu ve bu ihtiyacın inşaatın tamamlanmasıyla karşılanmış olcağını dile getiren Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, “Aydın’da kazı çalışması yapılan 10 ayrı örenyeri bulunuyor. Buralardan her yıl önemli ölçüde tarihi eserler elde ediliyor. Bu kazılardan çıkan eserler müzemizin faaliyete geçmesiyle kilitli depolarda saklamak yerine vatandaşın, turistlerin gezip görebileceği müzemizde sergileyeceğiz. Mevcut Arkeoloji müzemizdeki eserlerimizi de buraya taşıyacağız. Diğer yandan şuanda depolarda tutulan eserlerde müze raflarındaki yerini alarak ziyarete açılacak” dedi.
‘MEVCUT MÜZE KENT VE ETNOĞRAFYA MÜZESİ OLACAK’
Aydın Arkeoloji Müzesini 2012 Mayıs ayında açmayı planladıklarını dile getiren Nuri Aktakka, “Yeni müzenin faaliyete geçmesiyle boşalacak mevcut şehir içerisindeki müze binası olarak projelendirilen bu binayı, yine müze olarak kullanacağız. Burasını kent ve etnografya müzesi olarak teşhir ve tanzim etmeyi planlıyoruz. Şuan inşaatı devam eden müzemiz ulaşılabilirliği ve sergilenecek eserler bakımından büyük bir önem arzediyor” şeklinde konuştu.