İlk olayda tespit edilen ve sonradan terörist olduğu ortaya çıkan grubun ‘’Neden vurulmadığı’’ sorulurken, ikinci olayda kaçakçı çıkan grubun ‘’Neden vurulduğu’’ sorgulanıyor.

Geçen yıl 18 Haziran’da, Hakkari’nin Irak ve İran sınırındaki Şemdinli ilçesi Günyazı köyü mezrasında bulunan Tekeli Jandarma Taburu PKK’lı teröristler tarafından basıldı. Sabaha kadar süren çatışmada 11 asker şehit oldu, 16 asker yaralandı.

KOMUTAN AÇIĞA ALINDI

Olayın ardından dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile birlikte Tekeli taburuna giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a brifing verildi. Brifingde dönemin Hakkari 3. Taktik Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya; harita üzerinde olayı anlattı.

Kaya, saldırı gecesi termal kameralarla görüntü alındığını, topçu atışı yapıldığını ancak karşılık verilmeyince görüntüdeki unsurların "Çoban ya da kaçakçı’" sanıldığını söyledi. Kaya ve TSK eleştiri aldı. Kaya, daha sonra terfi de edemedi ve hükümet tarafından açığa alındı.

‘’NEDEN VURDUNUZ?’’

Önceki gece ise, Hakkari Uludere yakınlarında ve Irak sınırı içinde termal kameralar ile 40 kişilik bir grup tespit edildi. Katırların da olduğu grup F-16’lar tarafından vuruldu. Ancak terörist zannedilenler bu kez kaçakçı çıktı. TSK şimdi de ‘’Kendi vatandaşını vurdu’’ diye eleştiriliyor.

Başbakan Erdoğan da dün bu çelişkiye dikkat çekti ve ‘’Arkadaşlarımdan aldığım bilgiler, bu tür kaçakçılıkta 3-5, bilemediniz 10 kişilik gruplar olur. Ama son olayda 40 kişi ve katırlar var’’ dedi ve şunları söyledi:

‘’Daha önce Gediktepe’de, Hantepe’de, talihsiz neticeleri biliyorsunuz. Silahlar bu tür hayvanlarla taşınmıştı ve (Niçin bunlara müdahale edilmedi) diye o zaman medya ve herkes bu eleştirileri yaptı. Bunların hepsi birer ibretti, birer tedbirdi. Bu defa ise böyle bir yanlışa güvenlik güçlerimizin düşmemesi... Ama talihsiz ve üzüntü verici bir netice oldu maalesef… ‘’