Gerekçeli kararda, iddianamedeki 400 iddianın 370"i reddedildi. Erdoğan"ın yanı sıra Manisa Milletvekili Bülent Arınç ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik"in bazı konuşmaları ve eylemleri kararda öncelikle yer aldı. Karardaki 11 kişi ve 30 eylem şöyle:

12 konuşması laikliğe aykırı

2004"te ABD"de 0xford Üniversitesi"nde gazetecilere açıklama, "İslam ile laikliği yan yana tanım olarak getirmek yanlış olur, kişiler laik olmaz."

2001"de bir gazeteye açıklaması, "Bazıları laikliği din gibi algılıyor. Laiklik din olursa aynı anda Müslüman olunmaz. İnsan iki dine mensup olamaz."

2005"te Beyrut"tan dönerken uçakta açıklama, "Tommiks, Teksas okunmasına hiç kimse mani olmuyor, ama kendi kitabını (Kuran) öğrenmesine neden mani oluyoruz."

2004"te Kanal-D"de "Teke Tek" programındaki açıklama, "Başörtülüyü devlet okuluna sokmuyorsun, bırak bari özelde okusun."

2004"te New York"ta Dış İlişkiler Konseyi"nde açıklama, "Başörtüsü yüzde 98"i Müslüman olan Türkiye"de, hem milletin hem de kurumların ortak sorunu."

2004"te Ukrayna"da bir soru üzerine verdiği yanıt, "Kızlarım başlarını örttüğü için Türkiye"de okuyamadılar. Biz ailece bu konunun mağduruyuz."

2005"te CNN International"a açıklaması, "ABD"de özgürlük anlayışı var ama, ülkemde yok"

2005"te AİHM"in türban kararı üzerine Kopenhag"da açıklama, "Başörtüsü konusunda söz söyleme hakkı mahkemenin değil din ulemasınındır."

2006"da Danıştay"ın türbanlı anaokulu öğretmeni Aytaç Kılınç hakkındaki Mersin"de açıklama, "Bunlar bu gidişle evin içine de karışacaklar."

2008"de Ocak ayında İspanya seyahati dönüşünde açıklama, "Velev ki başörtüsü siyasi bir simge olsun, suç kabul edebilir misiniz?"

2005"te Başbakanlık Konutu"nda AB Büyükelçileri"ne verilen yemekteki açıklamaları, "Bu sorunu bizzat ben yaşıyorum. Eşim başörtülü Başbakanlık Konutu"nda takabiliyor, karşıda (Cumhurbaşkanlığı"nı işaret ederek) takamıyor."

2008 Şubat"ta ATV"de türbanla ilgili açıklama, "Eğer gerilim taraftarı olsam, o meydanlarda 10 katını biz toplarız. Hep sabır, sabır dedik."