Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Brezilya"nın arabulucu olduğu takas anlaşmasına yönelik eleştiriler yönelten ve İran"a yönelik nükleer silah tepkisi veren başta ABD ve İsrail olmak üzere batılı ülkelere tepkisini artırdı.
Tahran"da nükleer silah olmasını istemeyen ülkelerin hepsinde nükleer silah olduğunu belirten Erdoğan, “Bu konuda konuşanlar kendi ülkelerindeki nükleer silahları kaldırsın” dedi. “New Yorklu ile Tahranlıyı aynı değerde tutalım” diyen Erdoğan, 11 Eylül saldırısının da İslam"a karşı yapıldığını söyledi.
Erdoğan, Rio de Janeiro"da yapılan Medeniyetler İttifakı 3. forumunda 120 ülkeden gelen temsilcilere Kuran ve İncil"den alıntılarla çağrılar yaptı. Erdoğan şu mesajları verdi:
SİNSİ TEHLİKE ÖNYARGI: Görülmeyen, görülmek istenmeyen, sinsi şekilde büyüyen ve geleceğimizi tehdit eden bir tehlike var. Önyargılar, ön kabuller, hoşgörüsüzlük, tahammülsüzlük, ayrımcılık. Kısacası, medeniyetlerin kutuplaşmasını, hatta çatışmasını tetikleyen, buna zemin hazırlayan bir zihniyet dalgasına şahit oluyoruz.
Herkesin adil şekilde temsil edildiği, kimsenin horlanmadığı, dışlanmadığı bir siyasal düzen kurmak zorundayız.
İNCİL VE KURAN"LI MESAJLAR: Kuran"da yüce Yaratıcı şu şekilde buyurur: "Ey insanlar; doğrusu Biz, sizi bir erkekle bir dişiden yarattık. Ve birbirinizle tanışasınız diye sizi milletlere ve kabilelere ayırdık.” İslam Peygamberi Hz. Muhammed der ki, “Arabın Aceme, Acemin Araba üstünlüğü olmadığı gibi, kırmızının karaya, karanın kırmızıya üstünlüğü yoktur. Hiçbir milletin diğerine üstünlüğü yoktur.”
İncil"de der ki: “Eğer, yalnız sizi sevenleri severseniz, ödülünüz ne olabilir ki? Yalnız kardeşlerinize selam verirseniz, fazladan ne yapmış olursunuz ki?”
11 EYLÜL İSLAM"A KARŞI: Tarihi önyargılardan, ya da birkaç kötü örnekten yola çıkarak bütün bir inanç grubunu yargılamak, yaftalamak, son derece tehlikelidir. İslami terör olmaz. Nev York, Madrid, Londra, İstanbul gibi şehirlere yönelik insanlık dışı saldırılar, İslam"a da, Müslümanlara da, bu dinin özüne ve bu dinin mensuplarına da saldırıdır. Körü körüne batı düşmanlığı ne kadar yanlışsa, anti semitizm ne kadar yanlışsa, İslamı terörizmle yan yana anmak da İslamofobiya da o kadar yanlıştır.

RIO"DAN ÇAĞRI
Erdoğan: “Bugün Rio"dan, bütün dünyaya tek yürek halinde çağrıda bulunuyor ve diyoruz ki: Gelin, bu dünyaya hep beraber sahip çıkalım. Gazze"nin sesine kulak verelim, Ortadoğu"da kalıcı barışa birlikte imza atalım. Irak"ın siyasi ve ekonomik geleceğini güvenli ve aydınlık kılalım. Yüz binlerce Iraklı dulun ve yetimin yardımına koşalım. Bir Riolu ile İstanbulluyu, Tokyolu ile Bağdatlıyı, New Yorklu ile Tahranlıyı, Londralı ile Kahireliyi aynı değerde tutalım.” Eşbaşkan olan İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriquez Zapatero foruma katılmadı.


Brezilya ile Irak"ta petrol arayacağız
Başbakan Erdoğan"ın önceki gün görüştüğü Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile enerji alanında işbirliği yapıldı. Anlaşmaya göre Brezilya şirketi Petrogras ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı üçüncü ülkelerde ortak petrol arayacak. Daha önce Türkiye ile Brezilya ortak uçak üretmek için işbirliği kararı almıştı. Enerji Bakanı Taner Yıldız Brezilya"yla, Irak başta olmak üzere ortak petrol arayacaklarını belirtti.

Milliyet