Vali Güler, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

'50'ye yakın okulda 102 öğrencide H1N1 virüsü tespit edildi. Şu anda 3 ayrı hastanede 5 hasta tedavi edilmektedir. Bunların 3'ü normal servislerde, 2'si de yoğun bakımda tedavi görüyor. Bir hastanemizde 3 erişkin normal serviste tedavileri devam ediyor. Durumları iyidir. Sadece ateşlenme durumu nedeniyle gözlem altına alınmışlardır. Ancak bir hastanemizde 9 yaşında bir çocuğun durumu kritik olarak ifade edilmiştir. Bir üniversite hastanemizin yoğun bakımında da 18 aylık bir bebeğin tedavisine devam edilmektedir. Onun da durumunun kritik olduğu ifade edilmiştir.'

Güler, 'son 15 gün içinde özellikle son 5 günde hastalığın yayılmasında bir artış olduğunu söylemek mümkündür' dedi.

Güler, aşılama çalışmalarına 2 Kasım Pazartesi günü sağlık çalışanlarından başlanacağını bildirdi.

Vali Güler, yaptığı açıklamada, şu anda 50'ye yakın okulda 102 öğrencide H1N1 virüsü tespit edildiğini söyledi.

Hastalığın ilk görüldüğü 14 Mayıstan bugüne kadar tespit edilen vaka sayısının 409 olduğunu ifade eden Güler, ancak bunların büyük çoğunluğunun tedavilerinin bittiğini vurguladı.

Son 15 günde 150 pozitif vakanın tespit edildiğini, son 5 günde ise sadece 56 öğrencide görüldüğünü anlatan Güler, 'Son 5 günde öğrenci sayılarında 46'dan 102'ye ulaşılmış olması, okul sayısının 21'den 50'ye çıkması hastalığın daha geniş bir alanda kendisini gösterdiğini, yayılma hızının da beklentilere uygun olarak artmaya devam ettiğini gösteriyor' dedi.

Güler, ancak ciddi olguların son derece az olduğuna dikkat çekerek, şu anda 3 ayrı hastanede 5 hastanın tedavi edildiğini, 3'ünün normal serviste, 2'sinin ise yoğun bakım servisinde bulunduğunu kaydetti.

Vali Güler, bir hastanede 3 erişkinin normal serviste tedavilerinin devam ettiğini, sağlık durumlarını iyi olduğunu sadece ateşlenme nedeniyle gözlem altında alındıklarını anlattı. Ancak bir hastanede tedavi gören 9 yaşında bir çocuk ile yine bir üniversite hastanesinin yoğun bakımında tedavi altında bulunan 18 aylık bir bebeğin sağlık durumlarının kritik olduğunun ifade edildiğini belirten Güler, rahatsız olan diğer çocukların tedavilerinin ise evlerinde sürdürüldüğünü söyledi.

Muammer Güler, hastalığı şiddetle seyreden, ateşi düşmeyen, solunum sıkıntısı olan veya hastaneye yatırılanlardan tahlil alındığını, bütün hastalardan artık tahlil alınma uygulamasının kaldırıldığını hatırlatarak, o nedenle şu anda normal olarak gribi geçirenlerin de bu sayıya dahil olmadığını kaydetti.

Referans hastanelerine bu dönemde müracaatların 3 kat arttığını dile getiren Güler, normal olarak gribal enfeksiyon geçirenlerde aynı hastalığın görülme imkanı bulunduğunu, hastalığın seyrinin önemli olduğunu bildirdi.

Okullardaki genel temizlik ve hijyenik tedbirlerin artırılması çalışmalarının da sürdüğünü aktaran Güler, durumun izlendiğini, koruma tedbirlerinin artırılmasının şu anda en önemli husus olduğunu söyledi.

'Aşılama çalışmalarına Pazartesi günü sağlık çalışanlarından başlanmış olacaktır' diyen Güler, Sağlık Bakanlığından 60 bin 500 doz aşı geldiğini, gelecek olan diğer aşılara göre hangi risk gruplarından aşılamaya devam edileceğinin Bakanlığın ilgili kurullarınca kendilerine bildirileceğini kaydetti.

Vali Güler, 'Son 15 günde, özellikle de 5 günde havaların soğumasına da bağlı olarak yayılmada bir artış olduğunu söylemek mümkündür. Bununla ilgili olarak vatandaşların gerekli tedbirleri almaya devam etmelerini kendilerinden bekliyoruz' diye konuştu.


İSTANBUL'DA YENİ BİR REFERANS LABORATUVARI


İstanbul Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu geçen yıl da yaygın olarak görülen grip enfeksiyonun farklı farklı virüslerden kaynaklandığını, bugün ise yaygın olarak ortaya çıkan virüsün H1N1 virüsü olduğunun bilindiğini söyledi.

Çok sık karşılaşıldığı için herkesin tahlile gönderilmediğini anlatan Dokucu, bunun hem anlamlı olmadığını hem de bu yükün altından kalkılamayacağını belirtti.

Dokucu, hastanede yatan veya bir süre destek tedavisine rağmen iyi cevap alınamamış olgulara tahlil yapıldığını dile getirerek, onun dışındaki grip enfeksiyonu olgularına, içeriği H1N1 virüsü de olsa destek tedavisi yani evde istirahati, başkalarına veya aile bireylerine bulaşmaması için izole olmayı, ılık bol sıvı ve C vitamininden zengin gıdalar tüketmeyi ve ağrı kesiciler kullanmayı önerdiklerini vurguladı.

Hastalığın bulaşıcılık periyodunun 24-48 saatlik ateşli zamana ait olduğunu ve hastalığın çok büyük oranda temasla bulaştığını ifade eden Dokucu, hastalıklı insanlarla veya bir ortamla karışlaşıldığında insanların ellerini yüzlerine, gözlerine veya burunlarına değdirmemesini ve ellerini bir an önce yıkamalarını istedi.

Ali İhsan Dokucu, son günlerde hastalık şüphesi veya korkusu nedeniyle çok yoğun miktarda insanın gerek birinci derece sağlık kuruluşlarına gerekse hastanelere geldiklerini vurgulayarak, aslında bu hastaların önemli bir kısmının basit tedbirlerle evde takip edilebilecek olgular olduğunu kaydetti. Dokucu, 'Eğer gerçekten hastaneye gidecek kadar klinik bulgusu yoksa, hastaneye gitmesi durumunda kişinin bekleme salonlarında hasta olanlardan hastalığı kapması riski de söz konusu. Hastaneler hastalığın bulaşması açısından riskli alanlar' diye konuştu.

Ateşi kontrol edilemeyen, solunum zorluğu olan, giderek kötüleşen, istirahatle fayda elde edemeyen hastaların doktor veya hastanelere başvurması gerektiğine işaret eden Dokucu, 'Önümüzdeki pazartesiden itibaren Zeytinburnu'ndaki Hıfzıssıhha Enstitüsünde de ikinci bir tahlil laboratuvarımız hizmete girmeye başlayacaktır. Bu da Batı Anadolu bölgesine hizmet verecek bir laboratuvar olacaktır' dedi.

Ali İhsan Dokucu, aşıların dağıtımını Pazartesi günü tüm hastanelere sabah saatlerinde yapılacağını ve hastane ve sağlık ocaklarındaki tüm personelin aşılanacağını belirtti.

Dokucu, H1N1 virüsü tespit edilen ve hastanede yoğun bakım servisinde tedavi gören 18 aylık bebeğin kronik akciğer hastası olduğunu, altında başka hastalık bulunanlarda hastalığın daha ağır seyrettiğini söyledi./ yenişafak