Markalar, çakma diye tabir edilen taklit ürünlerin satışını emniyet operasyonlarıyla engellemeye çalışsa da Louis Vuitton, Hermes, Chanel, Prada, Gucci, Fendi ve Pierre Cardin gibi lüks markaların taklit ürünlerini üreten ya da ithal eden firmaların sayısı son yıllarda arttı. Fiyatları 10 liradan başlayıp 1000 dolara kadar çıkan çakma çantaların piyasasının sektörün 'en büyük kangreni'' durumunda olduğunu belirten Saraciye Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı Cemal Aydın, 'Kapalıçarşı'da, normal markalı ürün satamazsınız. Herkes çakma alıyor. Nişantaşı, Bakırköy, güneyde turistik bölgeler ve birçok semt pazarında da çakma çantalar satılıyor'' dedi. Aydın, Türkiye'de çakma ürün satışının 1997'den beri her yıl arttığına işaret ederek, saraciye sektörünün 200 milyon dolar ihracat yapmasına karşın Türkiye'nin 300 milyon dolar saraciye ithalatı gerçekleştirdiğini, deri ürünlerinde iyi bir konumda bulunan Türkiye'ye ithalatta deri değil, imitasyon ürünler geldiğini söyledi. Markaların bu konudaki sıkıntısının arttığına dikkati çeken Aydın, 'Kapalıçarşı'daki 620 dükkanın neredeyse yüzde 90-95'inde çakma ürünler satılıyor. Çakma ürünler nedeniyle yurtiçi satışlarımız çok düşüyor'' diye konuştu.
 
AYNI GRUP YÖNETİYOR
TESCİLLİ Markalar Derneği Başkan Yardımcısı Vehbi Kahveci de yapılan bir araştırmada taklit çanta piyasasının belli grupların hakimiyetinde, organize olduğunun tespit edildiğini belirterek, ''Polisin yaptığı operasyon sonucu bu belgelendi. Belli markaları belli gruplar yapıyorlar. Birkaç gün önce Marmaris'te operasyon yapıldı, aynı insanlar oradaydı. Bu mevsimde Güney'de, sahil bandındaki taklit pazarı 600 milyon doları buluyor'' şeklinde konuştu.
 
ÜRETİCİYİ UYARDIK
KAHVECİ 'Evlerde, hanımların günlerinde satışlar yapılıyor. Taklitçileri uyardık, çakma yapmayın, kaliteli çanta yapın dedik. Görüşmeler devam ediyor. Eğer bu çalışmayı başarabilirsek özellikle Kapalıçarşı esnafı, ki en kaliteli ürünü onlar yapıyorlar, artık taklit ürün değil, kaliteli dizaynlar satacak.'
 
Milyar dolarlık pazara dönüştü
GÖN Deri kurucusu Engin Altaş ise ''çakma çanta'' pazarının büyüklüğünün kayıt dışı olması nedeniyle bilinemediğini, ancak milyar dolarlık olduğunun tahmin edildiğini belirterek, Türkiye'nin bavul ticareti ile canlandırdığı, gümrükler sıklaştıkça ve denetim arttıkça kaybettiği deri sektöründeki ivmenin  son 5 yılda ''çakma çanta'' ile hayat bulmaya çalıştığını söyledi.