Detsche Welle'nin haberine göre Almanya genelinde 100 profesörün, Köln'ün Bergisch-Gladbach semtinde bulunan ve bilimsel danışmanlık hizmeti veren bir firmadan rüşvet aldığı öne sürüldü. Söz konusu firmanın profesörlerle doktora tezini hazırlayan akademisyenler arasında arabuluculuk yaptığı iddia ediliyor.

Danışmanlık hizmeti veren firmanın 100 profesöre doktora tezi başına 4 bin ile 20 bin euro arasında rüşvet verdiği kaydediliyor. Profesörlerin bu para karşılığında gerekli koşulları yerine getirmedikleri halde akademisyenlerin doktora tezlerini kabul ettikleri belirtiliyor.

Soruşturmayı Köln Savcılığı yürütüyor

Olayla ilgili soruşturmayı yürüten Köln Savcılığı iddiaları doğrularken, soruşturmanın gidişatı hakkında bilgi vermedi. Başsavcı Günther Feld, soruşturmanın Almanya genelinde üniversite ve yüksekokullarda görev yapan, farklı fakültelerden toplam 100 profesörü kapsadığını belirtti.

Hakkında soruşturma yürütülenlerin çoğunun üniversitelerde kısa süreli sözleşmesi bulunan profesörlerle serbest çalışan profesörler olduğu belirtiliyor.

Saygın üniversitelerde çalışıyorlar

Soruşturmaya dahil olan profesörlerin Almanya'nın saygın üniversitelerinde çalışması dikkat çekti. Savcılık, zanlıların Frankfurt, Tübingen, Leipzig, Rostock, Jena, Bayreuth, Ingolstadt, Hamburg, Hannover, Bielefeld, Hagen, Köln ve Berlin Özgür Üniversitesi'nde çalıştığını kaydetti.

Köln Savcılığı'nın olayla ilgili ilk kanıtlara 2008 yılının mart ayında ulaştığı belirtiliyor. Buna göre, o tarihte Bergisch Gladbach'taki bilimsel danışmanlık hizmeti veren firmada polis arama yaptı. Bulunan evrakların incelenmesi sonucunda ise bazı profesörlerin isimlerine ulaşıldı. Savcılık bunun üzerine bu profesörler hakkında soruşturma başlatma kararı aldı.

Hürriyet