Antalya, Burdur ve Isparta'da faaliyet gösteren 100'e yakın mermer ocağı Çinli şirketlerin eline geçti. Çinli şirketlerin Türk mermer ocaklarını işletmesine karşı olduğunu açıklayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, bu durumdan rahatsız olduklarını açıkladı. Satıcı, "Batı Akdeniz Bölgesi'nde blok mermer üretimi yapan Türk firmaları Çinli firmaların eline geçmeye başladı, bundan çok rahatsızız" dedi.

Dünya gazetesine konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Satıcı, Çinlilerin eline geçen mermer ocaklarının Türkiye ve bölge için hem ekonomik hem de doğa açısından tehdit oluşturduğunu söyledi. Satıcı, Antalya, Burdur ve Isparta illerinde faaliyette bulunan 100'e yakın blok mermer ocağı işleten firmanın son 3-4 yıl içinde Çinli şirketler tarafından satın alındığını ifade etti.

‘Çevresel boyutu da var'

Çin'in mermerde çok büyük alıcı olduğunu belirten Satıcı, şunları söyledi: "İhracatçılar Biriliği olarak bu duruma karşıyız. Bizim iki amacımız var. Birincisi mermeri işleyerek katma değer yaratmalıyız. İkincisi ise Çinli işletmelerin vergi boyutu ortaya çıkıyor. Vergi boyutu yanında da özellikle faaliyet alanı sona eren mermer ocaklarının durumu da muğlak kalıyor. Faaliyeti sona eren ocaklarda ağaçlandırma ve yeşillendirme ne olacak? Kapanan ocaklarda yeşillendirme ve ağaçlandırma yapılmıyor. Yani çevresel boyutu da var. Firmalardan duyarlı olmalarını bekliyoruz."

Mustafa Satıcı, bölgede blok mermer işleyen ocaklarla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı'nın ortak bir çalışma başlattığını belirterek, bunun kısa sürede sonuçlanmasını beklediklerini sözlerine ekledi.