Parazit bitkiler gibi çok özel bir bilim alanını ilgilendiren kongreye 36 ülkeden 121 bilim adamı toplantıya katıldı.
Toplantının açılışında Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdür Yardımcısı Kamil Tabak ve Amerikalı bilim adamı Profesör Robert Zımdahl birer konuşma yaptı.
Prof. Zımdahl, “Parazit bitkiler canlılıklarını devam ettirebilmek için hayat devrelerinin belirli bir döneminde veya tamamında bir başka bitkiye ihtiyaç duyuyor.. Dünyada 21 bitki ailesine mensup 287 parazit bitki cinsi bulunuyor (tür ve alttür bazında bu sayı çok daha yüksektir). Türkiye"de ise bu ailelerden altısı kaydedilmiştir. Parazit bitkilerin bazıları endemiktir. Bazıları ise özellikle tarım alanlarında istenmeyen bitkilerdir. Ülkemizin domates, ayçiçeği ve mercimek gibi önemli ürünlerinde üretimi kısıtlayan önemli unsurların başında bir parazit bitki olan canavarotları gelmektedir” dedi.
Toplantıda ayrıca, parazit bitkileri sınıflandırılması, biyolojisi, genetiği gibi temel konulardan mücadelesi gibi uygulamalı konulara kadar her alanda bildiriler sunulurken, tüm konularda tartışma platformları yaratıldı. Bozdağ"da Lorenthus (bir parazit bitki) ile bulaşık kestane ağaçlarını görmek amacıyla düzenlenen teknik gezide araştırıcılar Şirince ve Birgi"yi de ziyaret etti.