Armatör Kahraman Sadıkoğlu, yüzme havuzu, saunası, spor salonu bulunan 800 metrekarelik dubleks daire şeklindeki yüzer evine, 10 yıl önce "barge-yatch" (Duba-yat) belgesi aldı ve yüzer evi bir "denizkondu" şeklinde Sarsala Koyu"na yerleştirdi. "My Fantasy"adlı yüzer evin, Sarsala Koyu"nu işgal etmesine Çevre ve Orman Bakanlığı ile Denizcilik Müsteşarlığı yıllarca bir işlem yapmadı. "Denizkondu", Sarsala"da demirleyip halatlarla kıyıya bağlanan özel bir villa haline geldi.

"İşgale devam etti"

Üstelik "barge" (duba) olarak tonilato belgesi aldığı için hiçbir vergi ödenmeden ve denize elverişlilik belgesi çıkarılmadan koy işgaline devam etti. Yıllar içinde tepkilerin giderek artması üzerine Muğla Valiliği, Denizcilik Müsteşarlığı"na bu durumun ne olacağını sormaya başladı. Resmi makamların harekete geçmesi ve tepkilerin iyice yoğunlaşması üzerine, Sadıkoğlu, yüzer ev için yeni bir formül arayışına girdi. Bulunan formülle uluslararası sefer yapan gemilerle ilgili bir sözleşmeye dayanılarak, "denizkondu". 16 Ekim 2008 tarihinde gemi tasdiknamesinde "Sergi Gösteri Gemisi" olarak yer aldı. Sadıkoğlu, geçen ay yüzer evini Sarsala Koyu"ndan Göcek Adası"na taşıdı. Burayı terk etmemek için "Makine arızası var, parça bekliyoruz" gerekçesi öne sürüldü. Yüzer ev, son olarak Mopak İskelesi"ne bağlandı.

Müsteşarlık: Prosedür doğru

Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yüzer ev "My Fantasy"ye verdikleri yeni statüyü savundu. Bugüne kadar farklı isimlerle adlandırılan yüzer evin, artık gemi statüsüne kavuştuğunu kaydeden yetkililer, bundan sonra bütün gemilere uygulanan prosedürün "My Fantasy" için de geçerli olacağını belirtti.

TEPKİLER: Turizmi öldürebilir

* Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Üyesi Arif Yılmaz, "My Fantasy"adlı yüzer eve sıcak bakmadıklarını belirterek “Bugün yatların hepsi birer yüzer ev. Denizde yaşamak isteyen insanın, böyle bir duba alıp, üzerine de ev kondurup yaşamasına ne gerek var? Bu denizcilerin durumunu suistimal etmektir” diye konuştu.

* Muğla Çevre Gönüllüleri Onursal Başkanı Filiz Ersan da "My Fantasy"nin durumunun kötü örnek teşkil ettiğini belirterek, “Burada bir koy işgali ve kanun ihlali var. Göcek"te çevreyi yok edecek, sürdürülebilir turizmi öldürecek bir örnek. Bunun çözümü Çevre ve Orman Bakanlığı"na düşüyor. Bakanı göreve davet ediyoruz. Destek bekliyoruz” dedi.

ATATÜRK"ÜN YATINI KİRALADI

Kahraman Sadıkoğlu, Atatürk"ün kullandığı Savarona adlı yatı 49 yıllığına kiralayarak, bakım ve onarımını yaptıktan sonra zengin turistlere hizmet vermeye başlamıştı. VATAN