Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Orhan Şen ise uyardı; “Son 10 yılın en sert kışını yaşayacağız. Yağışlar çoğunlukla kar olacak”

Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava ile tüm yurtta sıcaklıklar 10-14 derece azalacak. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü"nün açıklamasına göre bugün sabah saatlerinde Marmara"nın Batısı (Edirne ve Çanakkale) ve Kıyı Ege"de (İzmir, Muğla ve Aydın"da) başlayacak sağanak yağışlar, akşam saatlerinde Marmara, Ege ve Batı Akdeniz bölgelerinde kara dönecek. İTÜ Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Orhan Şen ise Ocak, Şubat ve Mart aylarının son 10 yılın kış mevsimi ortalamasına kıyasla daha soğuk geçeceği konusunda vatandaşları uyardı. Prof. Dr. Şen konuya ilişkin şunları söyledi:

“Hafta sonu İstanbul"da karla karışık yağmur görülecek, bu da kışın aniden ve sert gelmeyeceğini ancak uzun süreceğinin göstergelerinden. Kar yağışı Salı gününe kadar devam edecek. 12-13 derecelik bir sıcaklık düşüşü de yaşanacak. Dolayısıyla bu hafta sonundan itibaren artık bir yaz ya da bahar havasını tekrar bahar mevsimi gelene kadar göremeyeceğimizden vatandaşlarımızın yarından itibaren kendilerini kışa girmiş gibi hazırlamaları konusunda uyarıyorum. Aralık ayında en çok 11, Ocak ayında 9 ve Şubat ayında da 9.8 derecelik sıcaklıklar yaşayacağız. Bu sıcaklık değerleri aynı zamanda o ayların mevsim normalleridir. Önümüzdeki 3 ay içerisinde sıcaklıklar mevsim normallerinin en çok 1-2 derece üstünde olacak.

Ocak, Şubat ve Mart aylarında Türkiye"nin Kuzey ve Kuzey Batı bölgeleri yani Marmara, Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde son 10 yılın kış aylarına nispeten daha sert geçecek ve mevsim normallerinden 1,5-2 derece daha düşük olacak. Bu genel değer bazı günler mevsim normallerinden 5-6 derece daha düşük hava koşulları yaratabilir. Bu sene kar yağışı Batı ve Kuzey bölgelerimizde daha fazla olacak. Türkiye"ye gelen kış koşulları Avrupa"da şu anda yaşanan aşırı sert kış koşullarıdır. Karadeniz"in iç kesimlerinde, yüksek yerlerde Avrupa"dakine benzer yoğun bir kar yağışı görülebilir. Ayrıca Çanakkale"de çok şiddetli kar yağışı bekliyorum.”

ALMANYA

Almanya"nın büyük kısmı da soğuk hava dalgası Monika"nın etkisi altında. Frankfurt am Main hava trafiğine tamamen kapatıldı. Münih ve Berlin havalimanlarında da kaos devam ediyor. Şehirlerarası karayolu ulaşımı da Almanya"da durma noktasında. 1 milyon Türk"ün yaşadığı Kuzey Ren Westfalya"da 24 saat içinde 800 kaza meydana geldi.

FRANSA

Avrupa"nın en büyük havaalanlarından Charles de Gaulle"de seferler aksadı. Eyfel kulesi kapatıldı.

Vatan