Özellikle insan hakları konusunda Türkiye'nin 10 yıl önceki ülke olmadığını vurgulayan Gül, "Zaman zaman ortaya çıkan aksaklıkların üzerine gidiliyor ve düzeltiliyor." dedi.

Hollanda ile ilişkilerin 400. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Lahey'e gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'insan hakları ihlalleri' konusunda Türkiye'nin 10 yıl önceki ülke olmadığını söyledi. Başbakan Mark Rutte ile görüşmesinden sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, vatandaşların tüm demokratik haklarını kullanmasının kendisini memnun ettiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, "Zaman zaman insan hakları konusunda ortaya çıkan aksaklıkların üzerine gidiliyor ve bunlar da düzeltiliyor.Türkiye'de en aykırı düşünceleri silah ve şiddet yoksa ifade edebilirsiniz. Türkiye, artık 10 yıl önceki Türkiye değil." cevabını verdi.

Gül, Hollandalı ırkçı lider Geert Wilders'in Türkiye ve İslamiyet aleyhindeki açıklamaları konusunda ise, "Çoğulculuk, her fikre açık olmayı gerektirir. Eğer siyasi istismar konusu olursa tehlikeli mecralara girebilir." dedi. Gül, bu tür düşüncelerin meydana getirebileceği tehlikelere örnek olarak da II. Dünya Savaşı öncesi Avrupa'da yayılan antisemitizmi gösterdi. Mark Rutte de Türkiye'nin Suriye konusunun çözümüne ilişkin çabalarına saygı duyduklarını ve bunu desteklediklerini söyledi. Rutte, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin ihtiyaçları için 1 milyon Euro yardım yapacaklarını belirtti. Hollanda Başbakanı, Zaman'ın Hollanda bürosuna PKK tarafından gerçekleştirilen saldırıyla ilgili soruya ise, "Haberim yok." cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, dün Amster-dam'da faaliyet gösteren "Haftasonu Akademisi"ni de ziyaret etti. Prenses Willem Alexander'ın da katıldığı ziyarette Gül, Türk kökenli ve değişik milletlerden çocukların da bulunduğu sınıfta öğrencilere 15 dakika boyunca ders verdi. Bir öğrencinin hangi takım taraftarı olduğu yönündeki sorusuna, "Türkiye'de Beşiktaş'ı, Hollanda'da Ajax'ı tutuyorum." cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı olmanın hoşuna gittiğini kaydeden Gül, "Ama aynı zamanda dikkatli de olmak lazım. Çünkü herkes beni takip ediyor. Yanlış da yapmamam lazım." diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, bir öğrencinin, "Çocukken cumhurbaşkanı olmayı düşünmüş müydünüz?" sorusuna ise, "Doğrusu çocukken aklımda yoktu. Cumhuriyet'in kuruluş yıldönümünde doğmuşum ben. O zaman bana isim verilirken, onu nüfus cüzdanıma yazmamışlar ama, Cumhur diye çocukken hep bana söylerlerdi." cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Lahey'deki temasları çerçevesinde Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Genel Merkezi'nde bir konuşma yaptı. Türkiye'nin bölgesinde kitle imha silahlarının hiçbir türünü görmek istemediğini vurgulayan Gül, "Halepçe katliamında yaşananları unutmamalıyız." ifadelerini kullandı. Gül, "Gelecek nesillere kitle imha silahlarından ve terörden arındırılmış bir dünya bırakalım. Ölüm ve yok olma içinde değil, barış ve refah içinde yaşayalım." şeklinde konuştu.