İngiltere Başbakanı Cameron'un 10 saatlik AB zirvesi mesaisinde tuvalet ihtiyacını erteleyen bir teknik kullandığı iddia edildi. "Nedir bu teknik" sorusuna bazı uzmanlar "yoga tekniği" bazıları ise "saçmalık" dedi.
 
Avrupa Birliği'ni dağılmanın eşiğine getiren euro krizi için geçen hafta Belçika'nın başkenti Brüksel'de toplanan üye ülke liderleri 10 saatlik yorucu bir mesai geçirdi. AB borçlarının kapatılması için hazırlanan plandan ülkesinin muaf olmasını isteyen İngiltere Başbakanı David Cameron'un toplantı boyunca hiç ayağa kalkmaması dikkat çekmiş, sonrasında Cameron'un uzun mesaide tuvalete sık sık gitmemek için dolu mesane isimli tekniği denediği iddiası ortaya atılmıştı.
 
İngiliz basınına göre David Cameron bu tekniği yıllar önce ünlü İngiliz siyasetçi Enoch Powell'la ilgili izlediği bir belgeselden sonra kullanmaya başladı. 1960'lı yıllarda İngiliz göçmen karşıtı hareketin öncüsü olan Enoch Powell bir konuşması sonrası dolu mesane tekniğini kullandığını açıklamıştı. İşte Cameron'un da AB zirvesinde yaptığı konuşma öncesi konsantrasyonunu bu teknikle sağlamlaştırarak tuvalete gitmemeyi başardığı belirtildi.
 
Peki nabzı düşüren, vücudun tüm doğal ihtiyaçlarını ötelemeyi sağlayan bu yöntemin özü neydi? Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Türk uzmanlardan bazıları bunun bir yoga tekniği olduğunu bazıları ise tamamen saçmalık olarak yorumluyor. Cameron'dan konuyla ilgili bir açıklama gelmemiş olması da akıllara "Acaba bu bir şaka mıydı" sorusunu getiriyor.
 
UZMANLAR DİYOR Kİ
'Yoga tekniği ama ciddi eğitim ister'
Dr. Ender Saraç: Dolu mesane tekniği aslında çok özel bir yoga tekniğidir. Ciddi bir eğitim ve zihin kontrolü gerektirir. Sinir sisteminin beden üzerinde bu kadar net bir şekilde hakimiyet kurması kolay değildir. Batı dünyası da son dönemde kişisel gelişim kurslarında bu özel tekniklere yer vermeye başladı. Çok özel durumlarda uygulanabilir, her zaman yapılacak bir şey değildir. Türkiye'de de bu tekniği uygulayan kişiler var. Ancak çok kolay değildir, ciddi bir stres eğitiminin bir parçasıdır.
'Cinsel problemler için kullanılabilir'
Prof. Dr. Halim Hattat (Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı)Ürolojik açıdan bakarsak, böbreklerde dokuz saatte yarım litre idrar depolanır, bazı durumlarda bu bir litreye çıkabilir. Rahat ve gevşeme durumunda olanlar sıkışma hissi yaşamadan rahatlıkla bu idrarı tutabilir. Nabız kontrollerini bile sağlayabilir, endişeden uzaklaşabilir. Ana odaklanma ve farkındalık tekniklerini biz cinsel sorunların çözümünde de kullanıyoruz.
'Beyin ile idrarın ilgisi yok, saçma'
Prof. Dr. Ferruh Şimşek (Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı): Beyindeki rahatlama ile idrar arasında hiçbir ilişki kuramıyorum. Bu tamamen saçmalık fizyolojisini asla izah edemediğim bir durum. Karar vermek ya da heyecanını bastırmak için bu yöntemi kullanan kişi daha fazla rahatsızlık hissedebilir, sonuçta bu rahatsızlık nedeniyle konsantre olamaz. (SABAH)