Eğer yardım edilmezse 2.5 milyonu çocuk olmak üzere yaklaşık 12 milyon kişi yaşamını kaybedecek. BM yardım çağrısını yinelerken, kıtlığın aşılması için 2 milyar dolar gerekiyor.
 
Tüm dünya gözlerini son 60 yılın en büyük kuraklığının yaşandığı Somali'ye dikti. Cibuti, Uganda, Kenya ve Etiyopya'yı da etkisi altına alan Afrika Boynuzu'ndaki açlık ve kuraklığı yerinde inceleyen İHH İnsani Yardım Vakfı gözlemlerini raporlaştırdı.
 
KiTLESEL ÖLÜMLER KAPIDA
 
Kuraklığın insani bir felakete dönüşmemesi için yaklaşık 2 milyar dolarlık bir fona ihtiyaç duyulduğu kaydedilen raporda, Ekim'e kadar yeterli yağış olmazsa bölgede kitlesel ölümlerin yaşanacağı bildiriliyor. 2.5 milyon çocuk için ise acil gıda ve ilaca ihtiyaç var.
 
LOKAL DEĞiL BÖLGESEL ÇARE
 
Bölgede incelemelerini sürdüren İHH'nın raporunda; tüm bölgeyi kapsayan projeler doğrultusunda bu felaketi göğüsleyebileceği belirtiliyor. Bunun için ise uluslararası platformda ortak hareket edilmesi gerektiği vurgulanıyor.
 
18 BÜYÜK FELAKET
 
Doğu Afrika, 86 yılda kıtlık ve kuraklık nedeniyle 18 büyük felaket yaşadı. Kuraklığın sebebi yalnızca küresel ısınma değil. Milenyum başında Eritre ve Etiyopya arasında sınır anlaşmazlığı nedeniyle çıkan çatışmalardan 10 milyon Etiyopyalı ve 1 milyon Eritreli etkilenirken, yaşanan kıtlık nedeniyle 80 bin kişi yaşamını yitirdi.
 
DÜNYANIN AFRiKA'DA iNSANLIK iMTiHANI
 
BM, dünyaya sürekli acil yardım çağrısı yaparken, İngiliz yardım kuruluşu Ofrax 12 milyon insanın açlıktan ölmemesi için 800 milyon dolarlık bir yardımın şart olduğunu, sadece olası bir insanlık felaketini önlemek için de 1 milyar doların gerektiğini duyurdu.
 
120 MiLYON DOLAR DAHA LAZIM
 
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 120 milyon dolar daha yardım lazım derken, paranın 70 milyonunun Somali, 50 milyonunun Etiyopya, Kenya, Cibuti ve Uganda için harcanacağını açıkladı.
 
Afrika'ya yardım ulaştırmak isteyen vatandaşlar İHH internet sitesi (www.ihh.org.tr) üzerinden bağışta bulunabilirler. Tüm operatörlerden "Somali" yazıp 3072'ye mesaj atıldığında ise 5 TL'lik bir katkı sağlamak mümkün.
 
yenişafak