Dünyanın en büyük  sosyal medya ağı, davacılarla uzlaşma sağlayarak, 10 milyon dolar bağış karşılığında davanın düşmesini sağladı. Beş Facebook üyesi, sosyal medya ağındaki ‘beğnilerinin’, kendilerine sorulmadan ve para ödenmeden “sponsorlu haberler” kısmında yayınlanması nedeniyle dava açmıştı.

ABD’nin California eyaletinde açılan davada, sosyal medya ağının yerel yasaları ihlal ettiği tespit edildi. Üyelerin Facebook sayfalarında beliren bir reklam olan “Sponsorlu Haberler”, bu reklamı beğenen bir diğer Facebook üyesinin ismini, profil resmini içeriyor ve bu kişinin gösterilen reklamı “beğendiğini” ifade ediyor. Davacılar ise kendi profillerine ait bilgilerin ve beğenilerinin istekleri dışında kullanılmasına karşı çıktı.

MİLYARLARCA DOLAR TAZMİNAT ÖDEYEBİLİRDİ
Facebook, San Jose Federal Mahkemesi’nde görülen davada, davacılarla geçtiğimiz ay uzlaşmaya vardı, ancak uzlaşma bu hafta sonunda kamuoyuna duyuruldu. Facebook, konu hakkında basına açıklama yapmayı reddetti.

 

Analistler, Facebook’un düşen davada çok büyük riskten sıyrılmış olabileceğini belirtti. Kapanan davanın her üç ABD’liden birini içerebileceğini, davacıların binleri bulması halinde şirketin milyarlarca dolar tazminat ödemek zorunda kalabileceğine dikkat çekildi.

REKLAMIN KUTSAL KASESİ
Söz konusu davada, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in, reklamda güvenilir bir kaynağın kullanılmasını “reklamcılığın Kutsal Kasesi” olarak adlandırdığı öne sürüldü.

Facebook operasyon direktörü Sherly Sandberg, “Sponsorlu Haberlerin, güvenilir bir kaynak içermeyen sıradan bir Facebook reklamına kıyasla en az iki kat daha değerli olduğunu” belirtmişti.

Ancak davaya bakan Yargı Lucy Koh, “California yasalarının, bir kişinin isminin, bir başkasının çıkarı adına kullanılamayacağını” belirttiğini ifade etti.

Facebook’un hisse değeri, skandala dönüşen halka arzın üzerinden bir ay geçtikten sonra, Cuma günü 30.01 doları gördü. Bu rakam, hisselerin piyasaya sürüldüğü 38 dolardan yüzde 21’lik bir düşüşe işaret ediyor.