1 milyar liralık kaynağın aktarıldığı fon, kriz nedeniyle geçici olarak sıkıntıya düşen reel sektörün canlanması için 20 banka aracılığıyla kullandırılacak.


Yasal ve kurumsal altyapı çalışmaları reel sektör, finans sektörü, KOSGEB ve Hazine yetkililerinin günlerce üzerinde çalıştıkları Kredi Garanti Fonu A.Ş (KGF A.Ş) hayata geçti. 240 milyon lira sermayeli fona 20 banka ortak oldu. Kredi ihtiyacı olan 22 bin KOBİ'nin 20 ortak bankanın şubelerine gitmeleri yeterli olacak. “Hazine ile Kredi Garanti Fonu arasında 1 milyar liralık kaynak aktarımı”nı öngören “KOBİ'lerle El Ele Büyümek Destek Paketi Protokolü”, KGF A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz ile Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı tarafından imzalandı. İmza törenine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ile birlikte 20 bankanın üst düzey yetkilileri katıldı.

DÖRT BAŞIN RIZASI İLE YAPILDI

Törende konuşan Bakan Ali Babacan, çalışmaları yaparken reel sektör, finans sektörü, KOSGEB ve Hazine'nin içerisinde yer aldığı “dört başın” rızası ile ortak karar alarak bir yapı oluşturulduğunu kaydetti. KGF A.Ş'ye Hazine'nin sağladığı destekle kredilere yüzde 65 oranında bir destek verileceğini belirten Babacan, “Yüzde 65 oranında kredilere kefil olacaktır. Bankalarımızın üzerinde sadece yüzde 35 risk kalacaktır. Sorunlu kredilerde tahsilat başlandığında da bu böyle olacak. Oluşturulacak kredi hacmini yaklaşık 10-12 milyar lira olarak tahmin ediyoruz” diye konuştu.

KOBİ'LER NASIL YARARLANACAK?

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, 30 Haziran 2008 tarihinden önceki 2 yıl içinde takibe düşmüş veya vadesi geçmiş borcu bulunmayan KOBİ'lerin bu kaynaktan yararlanacağını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, kredinin vadesinin asgari 6 ay, azami 4 yıl vadeli olacağını söyledi.


10 güne kadar hazır

Hazine Müsteşarlığı ile Kredi Garanti Fonu (KGF) arasında 1 milyar TL'lik kaynak aktarımını öngören protokolün imzalanmasının ardından, Hazine'nin kefaletiyle yaklaşık 20 bin KOBİ için, toplam 10 milyar TL'lik kredi hacminin önü açıldı. 20 bankanın bu işin içerisinde yer aldığını belirten Babacan, 20 bankanın da bankacılık sisteminin yüzde 95'ini temsil ettiğini ifade etti. Babacan, “20 bankanın her şubesi KGF'nin şubesi gibi çalışacak. Müracaatlar 1 hafta 10 güne kadar yapılabilecek” dedi. Kredinin KOBİ'lere maliyetinin ise yüzde 1 olacağını söyleyen Babacan, kredinin 65'inin garantili olması nedeniyle faiz oranının normal faiz oranından bir miktar daha düşük olabileceğini söyledi. Babacan, Kredi Garanti Fonu'nun, 5-10 yıldır sıkıntı içinde olan batık KOBİ'lerin derdine deva olamayacağına dikkat çekti.


Zorlu süreçte nefes olacak

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de, 2010 yılında KOBİ desteklemelerinin yoğun şekilde devam edeceğini söyledi. Ergün, “Krediden ilave 20 bin KOBİ'miz faydalanabilecektir. Bununla birlikte toplamda faydalanan KOBİ sayısı ise yaklaşık 22 bin olacaktır. Bu kredi hacminin, yaşanan zorlu süreçte KOBİ'lerimize, finansman açısından rahat bir nefes aldıracağına inanıyoruz” diye konuştu./yeni şafak