Zayıflama döneminde harcadığınız kalorinin aldığınız kaloriden az olması çok önemli. Bu yüzden yediklerinizi azaltmak ve hareket etmek zayıflamada kilit nokta. Ancak araştırmalar bazı besinlerin de zayıflamaya ve yağ yakımına yardımcı olduğunu gösteriyor. İşte diyetisyen Seçil Kenar'dan, hem zayıflamaya yardımcı hem de sağlığa faydalı 10 mucize besin:

YULAF
Kan şekerini hızla yükseltmez, glisemik indeksi düşüktür, midede suYLA birleşip şişer ve mideyi uzun zamanda terk eder. Bu özellikleri yulafın daha uzun süre bizi tok tutmasına sebep olur. Bu yüzden daha uzun süre tok olur, çabuk acıkmayız, daha az kalori alarak daha hızlı zayıflarız.

BADEM
Krom bir çeşit mineraldir ve özellikle zayıflama konusunda çok etkilidir. Krom insülinin içerisinde vardır, kan şekerini ayarlama da etkili olan insülinin etkisini arttırır. Kan şekeri dalgalanmalarını azaltır ve şeker isteklerini keser. Badem yüksek miktarda krom içerir, bu yüzden ara öğünde her gün düzenli olarak 6-7 adet bedem tüketin fakat kavrulmamış ve tuzsuz olanlarını yani çiğ bademi tercih edin.

BULGUR
Kompleks karbonhidratlar yüksek posa içeriğinden dolayı hem kan şekerini daha yavaş yükseltirler hem de daha tok tutarlar. Bilinenin aksine yağsız yapıldığı takdirde kompleks karbonhidratlar kilo vermemize yardımcıdır. Yemek yanına az zeytinyağlı bulgur veya 3-4 kaşık kepekli makarna, ekmek yerine tüketilebilir.

MUZ
Triptofan, proteinlerin büyük bir bölümünde bulunan bir çeşit aminoasittir. Vücutta serotonin hormonu oluşmasında ve hücrelere taşınmasında önemli bir görev alır. Serotonin ise iştah hissini azaltır. Özellikle muzun triptofan miktarı fazladır. 1 öğünde 1 küçük boy muz ve yanında 1 kase yoğurt ile tüketebilirsiniz. "Muzun kalorisi yüksektir, diyette tüketilmez, kilo aldırır" şeklindeki bilgiler yanlıştır.

MAYDANOZ
Ödemler, zayıflama esnasında özellikle kadınlarda çok sık rastladığımız ve süreci yavaşlatan bir durumdur. Ödem vücudun normalden fazla su toplaması olarak görülür. Bu sorunla başa çıkabilmek için salatalarda ve yemeklerde bol bol maydanoz tüketiniz. İsterseniz kaynatıp suyunu da içebilirsiniz.

YUMURTA
Diyette en büyük problem acıkmadır. Acıkma hissini bastırmak ve uzun süre tok tutan besinler diyette çok önemlidir. Kullanılırlığı vücutta yüzde100 olan ve çok kaliteli protein içeren yumurta tok tutar ve her gün özellikle yağsız olmak şartıyla kahvaltıda tüketilmesi önerilir.

FASULYE
Albümin çok önemli bir taşıyıcı proteindir. Yapılan araştırmalarda iştahı kapattığı gözlenmiştir. Bu protein, triptofanı oluşturarak beyine taşır ve serotonin üretimini artırır. Bezelye, fıstık ve fasulyede bulunur. Bu yüzden zeytinyağlı taze fasulye tüketiniz. Fasulyeyi et yemeklerinin yanında garnitür olarak buharda pişirerek servis ediniz.

SÜT
Yapılan araştırmalarda kalsiyumdan zengin diyetlerin, daha fazla yağ yakımını ve kilo vermenin hızlanmasını sağladığı gözlenmiştir. Bu yüzden gün içinde 2-3 porsiyon süt ve süt grubu ( probiyotik yoğurt, kefir, süt, ayran, yoğurt) tüketiniz. Zayıflamak için mutlaka yağsız veya sıfır yağlı tüketmek zorunda değilsiniz. Benim önerim doğal günlük sütler ve evde yapılmış yoğurtlardır.

ÇORBA
İştahın azalması zayıflamak için çok önemlidir. Bu yüzden midenin kapasitesini dolduracak az kalorili besinler almak gereklidir. Çorba hem düşük kalorili hem de yemeğin en başında tüketildiği için midenin dolmasına ve ana yemeğin daha az tüketilmesine sebep olur. Kremalı çorbalar haricinde hepsini tüketebilirsiniz. Çorbanın lif içeriğini arttırmak için sebze ve bulgur ekleyebilirsiniz.

ZENCEFİL
Yapılan çalışmalarda zencefilin metabolizma hızını arttırdığı gözlenmiştir. Bu yüzden her besine toz zencefil veya salatalara küp küp kesilmiş taze zencefil ekleyebilirsiniz. Yeşil çayın içine de yarım çay kaşığı toz zencefili ve tarçın ekleyerek tüketebilirsiniz.