Doktorlar kardeşlerden üçünü ameliyat etti. Diğer kardeşlerin ise takip altında oldukları öğrenildi. Hastalığın genetik olup olmadığı araştırılıyor.

Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne nefes darlığı şikayeti ile başvuran Zeynep Kılınç'ta aort genişlemesi, yani kalbi besleyen damarların genişlediğini tespit eden doktorlar, ameliyat kararı verdi. Kılınç'ın diğer iki kardeşinde de benzer rahatsızlığın olduğunu gören Dr. Altuğ Tuncer ve Dr. Özgür Arslan, ailedeki diğer fertlerde de benzer rahatsızlık olup olmadığını anlamak amacıyla genel bir test yapılmasını istedi. Demir ailesindeki 10 kardeşe test yapan doktorlar, bütün kardeşlerde aynı rahatsızlığın olduğunu anlayınca şaşırttı. Tıp literatüründe ilk kez böyle bir şeyle karşılaştıklarını anlatan doktorlar, rahatsızlığın ailesel olduğunu düşünüyor.

Hastalığın, genetik olup olmadığı konusunda araştırma yapıldığını belirten ameliyat ekibinden Dr. Altuğ Tuncer, "Erzurumlu Demir ailes, tıp literatüründe bu kadar geniş bir aile olarak ilk kez böyle bir rahatsızlıkla karşılaşmış oluyor. Hastalığın adı aort damarlarının, yani kalplere çalışan damarların genişlemesi. Başka taramalarda ortaya çıkan çok ciddi bir hastalık." dedi.

Önce, aileden bir kız kardeşin muayene edildiğini ve tespitin önce bu kız kardeşte yapıldığını dile getiren Altuğ, "Kız kardeşleri geldiğinde, ailesel olduğu için diğerlerine de bakalım istedik. Baktığımızda dehşete düştük. Çünkü hepsinde aynı hastalık vardı. Önce kız kardeşi ameliyat ettik. Diğer iki kardeşi de ameliyat sınırında olduğu için aynı gün yan yana ameliyata aldık. Diğer kardeşler ameliyat sınırına henüz gelmiş değiller. İki kişi sınırda sayılır. Diğerlerinin tetkikleri devam ediyor. Belli periyotlarla diğer kardeşleri de takip altına alacağız. Bu hastalık da tansiyon da çok önemli. Gerekli ilaçları vererek yakından takip ediyoruz." diye konuştu.

Genetik olduğunu düşündüklerini ve üzerinde araştırma yaptıklarını ifade eden Altuğ, "Son dört yıldır bu konuda bir araştırmamız var. Ailesel mi olduğunu araştırıyoruz. Ve biz ailesel olduğunu düşünüyoruz. Biz Koşuyolu Hastanesi'nde aort cerrahisinde son dönemde tüm aileleri taramaya başladık. Bazı ailelerde yakaladık böyle. Faydalı olduğunu düşünüyoruz." dedi. Tıp literatüründe ilk kez böyle bir şey ile karşılaştıklarını belirten Altuğ, "Şimdiye kadar baktığımız kadarıyla tıp literatüründe rastlamadık. Bunu güzel bir şekilde derleyip toplayıp literatüre yazacağız. 10 kardeşte şimdiye kadar rastlamadık. Bizim daha önce takip ettiğimiz 6 kardeşte birden vardı. Literatürde ise 4 kardeşin hastalığını biliyoruz. Benim önerim belirli periyotlarla halkımızın kendilerine baktırmaları. Gelişen tıpta bunlar önemli. Birçok hastalığı önceden yakalayabiliyoruz. Amacımız hayatlarının sonuna kadar daha sağlıklı yaşamalarını sağlamak. Bakanlık bu konuda bize çok destek veriyor. Sadece bu hastalar için değil bütün aileleri yakından takip ediyoruz. Umarım iyi olur. Ameliyat olanların durumu iyi. Geriye kalanları izliyoruz. Bu hastalıkta mutlaka ameliyat olmaları gerekiyor. Yüksek tansiyon olduğu için bu hastalıkta ani ölümler olabiliyor. Amacımız bu ani ölümlerin önüne geçmek." şeklinde konuştu.

Ameliyat olan kardeşlerden Celal Demir(61), hastaneye enfeksiyon şikayeti ile geldiğini ve bu hastalığın kendisinde tespit edildiğini dile getirerek, "7 ay önce enfeksiyon şikayeti ile hastaneye başvurdum. Buraya geldim. Aortta yüzde 5 genişlik tespit edildi. O zaman buna pek kulak asmadık. Kendimden büyük olanlara değil de küçük olanlara acıyorum. Şuanda iyi hissediyorum kendimi. Allah bütün insanlara iyilik versin. Bizim hocalarımızdan Allah razı olsun." ifadesini kullandı.

Henüz ameliyat olmadığını belirten ailenin en küçüğü Yılmaz Demir(45) ise şunları söyledi: "Rahatsızlık ilk olarak Celal abimde çıkmıştı. Daha sonra Zeynep ablamda çıktı. Daha sonra buraya geldiğimizde doktor bey bu genetik olabileceğini söyledi. Bütün kardeşlerimizin gelmesini istedi. Buraya geldik muayene olduk ve hepimizde çıktı. Hocalarımız böyle bir şeye ilk defa rastladıklarını söylediler. Biz de duyunca şaşırdık. Annemde de babam da vardı bu rahatsızlıktan."

Ameliyat olanlardan Hayrettin Demir(67) ise konuşurken duygulandı. Doktorlara dua eden Demir, "Bütün samimiyetimle söylüyorum. Duygulandım. Cenabı Allah hocalarımıza ilim verdiği için onlarla övünüyoruz. Allah onları daha da ala etsin ve üstün başarılar versin. Ben kendimi iyi hissediyorum. Sevinçliyim aynı zamanda. Türkiye Cumhuriyeti'nin doktorlarından böyle doktorlar çıktığı için çok mutluyuz." dedi. Ailede dokuzuncu kardeş olduğunu dile getiren Nizamettin Demir(48) ise, "Şuan bir rahatsızlığım yok ama hocamız tomografi çekilmesinden sonra bende de böyle bir rahatsızlığın olduğunu söyledi. Ancak henüz ameliyat safhasına gelmedik." dedi.