İSTANBUL'da 10 günlük bebeklerini boğdukları, cesedini götürdükleri Kırlareli'nde barbeküde yaktıkları iddiasıyla yargılanan anne ve baba hakkında 2,5 yıl sonra karar çıktı. Emniyette itiraf ettiği suçunu yargılama sürecinde inkar eden baba Mesut Başaran, “bebeğini kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Anne Aslı Kuran'a ise “suça yardım ettiği” gerekçesiyle 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

24 yaşındaki Mesut Başaran ile 25 yaşındaki Aslı Kuran, Kırklareli'ndeki Trakya Üniversitesi'nde okurken tanışıp birbirlerine aşık oldu. Sevgilisiyle ilişkiye giren Aslı Kuran, hamile kaldığını fark ettiğinde bebeği aldırmak için çok geçti. 20 Ağustos 2004'te “Yiğit Arda” ismini koydukları bir oğulları oldu. Bebekten aileler de haberdar olunca genç çiftin evliliklerine onay çıktı. Ancak Aslı Kuran'ın kendisiyle evlenmek için hamile kaldığını düşünen Mesut Başaran, evlenmek istemedi ve bebekten kurtulmanın yollarını aramaya başladı. Mesut Başaran, 10 günlük bebeği İstanbul'da misafir olarak kaldıkları arkadaşlarının evlerinde boğup, sevgilisiyle birlikte cesedi Kırklareli"ne götürdü. Burada kaldıkları evin barbeküsünde cesedi yaktılar. Daha sonra ailelerine, "Bebeği sokağa terk ettik. Biz de evlenmekten vazgeçtik" dediler. Konu da böylece kapandı.. Aslı Kuran, okulu bitirip İstanbul'a geldi. Bir şirkette kalite kontrol müdürü oldu ve 2007 yılında başkasıyla evlendi.

Ancak olaydan iki yıl sonra emniyete gelen bir ihbarla gerçek ortaya çıktı. İhbarı yapan sanık Mesut Başaran'ın mimar ablasıydı. Yapılan ihbar şöyleydi: “2004 yılında evlilik dışı bir çocuğu olan Mesut Başaran, evlenmemek için çocuğu kaybetmiştir. Birine mi verdi, öldürdü mü bilinmemektedir. 2 senedir çocuk ortada yok. Çocuğa bir şey yaptıysa cezasını çekmesini istiyorum” Gözaltına alınan çift korkunç cinayeti itiraf etti. Haklarında “kasten öz çocuğunu öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açıldı. Bakırköy 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sürecinde bebeğin babası Mesut Başaran, emniyetteki ifadesini değiştirerek bebeği sadece surlara bıraktığını savundu. Anne ise önceki ifadesini tekrar ederek Mesut'tun olay günü bebeği götürdüğünü ve boş pusetle eve döndüğünü anlattı.


BEBEĞİ ÖLDÜRDÜĞÜNE DAİR BİR DELİL YOKTUR
Yapılan son duruşmada Mesut Başaran'ın avukatı daha önce mahkemeye sundukları çiftin bebekleriyle çekilmiş olan fotoğrafını hatırlatarak, “her iki sanık üzerinde aile baskısı olmadığı görülmektedir. Fotoğrafı aileleri çekmiştir. Buna ilişkin sanıkların bebekleriyle çektirdikleri fotoğrafı daha önce sunmuştuk. Müvekkilim bebeği Topkapı surlarına bıraktığını söylemiştir. Bunun aksine bir delil dosyaya sunulmamıştır. Bu yüzden müvekkilim 'çocuğu terk etme' suçundan yargılanmalıdır” dedi.

Esas hakkında savunması sorulan Mesut Başaran ise, her iki ailenin de bebekten haberdar olduğunu belirterek, “Bebeği ortadan kaldırma fikrine kapılmamız için ortada bir sebep yoktu. Karakolda psikolojik eziyet altında o şekilde yalan ifade verdiğim için üzgünüm” diye konuştu.


ÖLÜMLE TEHDİT EDİLDİĞİ İÇİN İHBAR ETMEMİŞTİR
Aslı kuran müdafi ise, “Sefaköy'deki evde bulunan Dilek'in ifadeleri olayı yeterince aydınlatmıştır. Olay tarihinde Mesut bebeği dışarı çıkarmış ve boş pusetle geri dönmüştür. Aslı Kuran, Mesut tarafından ölümle tehdit edilmiş ve telkinlerle avutulmuştur. Bu yüzden de suçu ihbar etmemiştir. Eylemi kanaatimizce "suçu bildirmemek" olarak nitelendirilebilir. Yattığı süreyi göz önünde bulundurarak tahliyesine ve atılı suçtan beratine karar verilmesini talep ediyoruz” dedi. Duruşmada son sözü sorulan sanık Aslı Kuran ise olayı ihbar etmediği için çok pişman olduğunu söyledi.


İKİ BUÇUK YIL SÜREN DAVA KARARA BAĞLANDI
Son sözler üzerine mahkeme heyeti 2,5 yıl süren yargılamayı karara bağladı. Mahkeme heyeti sanık Mesut Başaran hakkında çocuğunu kasten öldürdüğü için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Ceza sanığın duruşmalarda gösterdiği iyi halden dolayı müebbet hapis cezasına çevrildi.

Heyet anne Aslı Kuran'ı, “öldürme suçuna yardım ettiği” gerekçesiyle önce 20 yıl hapse sonra da iyi halden 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı.
DHA