İstihdam Paketi"nin 26 Mayıs 2008 tarihinde Resmi Gazete"de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından birleştirilen İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları"nın Aydın"daki birinci olağanüstü toplantısı yapıldı. Vali Yardımcısı Yüksel Topal başkanlığında Aydın Valiliği Encümen Salonu"nda gerçekleşen toplantıya İl Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Hulusi Akşit, ilgili kamum kurum ve kuruluşları yetkilileri ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Açılışta konuşan İŞKUR Aydın İl Müdürü Zafer Alıcı, Türkiye İş Kurumu Kanununun 13"üncü maddesinin “İl istihdam ve mesleki eğitim kurulları” olarak değiştirilmesinin ardından ilk toplantının gerçekleştirildiğini söyledi. Yeni oluşum içerisinde değişik kamu kurum ve kuruluşların ile bazı sivil toplum örgütlerinin de kurula dahil edildiğini hatırlatan Alıcı, kurulun bundan böyle illerdeki değişik sektör ve branşlardaki işgücü ve mesleki eğitim ihtiyacını belirlemek ve sorunların çözümü noktasında ortaklaşa hareket edeceğini ifade etti. Demografik geçiş döneminde Türkiye"deki nüfus artışının hızı giderek düşmekle beraber devam ettiğine işaret eden Alıcı, “Ülkemizin 1993 yılında 59milyon 500 bin olan nüfusu 2008 yılında 69 milyon 309 bine yükseldi. Nüfusumuzdaki artış, aktif nüfusumuzu da artırdı. Ancak nüfusumuzdaki ve aktif nüfustaki artış, İşgücüne Katılma Oranını (İKO) azaltmaktadır. 2000 yılında yüzde 49,2 olan IKO, 2003 yılında yüzde 48,3"e ve 2008 yılı Ocak ayı itibariyle de yüzde 45,7"ye düşmüştür. İKO"nun yıllar itibariyle sürekli azalmasının nedeni, kişilerin işgücü piyasasından çekilmeleri yani iş aramaktan vazgeçmeleridir. Ortalama eğitim sürelerinin uzaması, erken emeklilik ve özellikle kırsaldan kente göç sürecinde kırsalda işgücü içinde yer alan kadınların kentte işgücü dışında görülmesi diğer sebepler arasındadır” dedi.
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları"nın birleştirilmesiyle sektörün sorunlarının birlikte alınacağına değinen Vali Yardımcısı Yüksel Topal da, bu sayede kayıt dışı istihdamla mücadele ve mesleki eğitimin birlikte ele alınacağını kaydetti. Bu çalışmaların çeşitli kamum kurum ve kuruluşları ile sosyal yönü bakımından da sivil toplum örgütlerinin katılımıyla birlikte yürütülmesinin önemine değinen Topal, sorunların işgücü ve mesleki eğitim olarak bir bütün halinde değerlendirilmesinin önemine dikkat çekti. Kayıt dışı istihdamın en büyük nedeninin niteliksiz işgücü ve kişilerin mesleksizliği olduğunu savunan Topal, “Kayıt dışı ile mücadele edebilmek için insanların eğitilmesi ve meslek edinmelerinin sağlanması gerekiyor. Bu konuda sektör temsilcilerinin kurul toplantıların fikirlerini açık yüreklilikle ifade etmesi ve yaşadıkları sorunları tam olarak belirtmesi gerekiyor. Ancak bu şekilde sorunları masaya yatırırsak; çeşitli öneriler ve tedbirleri ortaya koyabiliriz. İlgili tüm kuruluşların neler yapabileceğinin tam olarak ortaya konulması halinde kayıt dışı istihdam ve mesleki eğitimin sorunlarını çözebilir ve Aydınımız için neler yapabileceğimizi somut olarak belirleyebiliriz” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından kurul üyeleri karşılıklı olarak kayıt dışı istihdamım önlenmesi ve mesleki eğitim faaliyetlerinin geliştirilmesi konularındaki görüşlerini açıkladı. İl İstihdam Kurulu olarak daha önceden 4 ayda bir yapılan toplantıların İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu olarak bundan böyle 3 ayda bir yapılacağı belirtildi.