Son yıllarda sürekli yatırım kaçıran Türkiye, Ford Otosan'dan sonra Opel'in yeni yatırımını İspanyollardan kaptı. Opel, halen İspanya'da ürettiği bir modelini, Tofaş'a aktardı. Anlaşma 1.200 kişiye iş kapısı açarken, Türkiye'ye kaçan PSA yatırımın rövanşını getirdi



Opel, 2011 ortasında başlatacağı ticari araç atağına Türkiye'yi de dahil etti. Fiat ile anlaşan Alman üretici, yeni bir aracını, Tofaş'ta ürettirme kararı aldı. Henüz yatırım miktarının kesinleşmediği proje için, başlangıçta 250 bin adetlik üretim planlanıyor. Böylece 1 milyon adetlik üretimi planlanan Doblo, şimdiden 1.3 milyon adedi yakaladı. Opel'in Combo modelinin 800 bin adedin üzerinde üretildiği dikkate alındığında, Tofaş'ın bu anlaşmadan önümüzdeki yıllarda daha da karlı çıkacağı söylenebilir. Opel'in Combo modeli İspanya Zaragoza fabrikasında üretiliyor. Ekonomisinde yaşanan kriz yüzünden son iki yılda hızla kan kaybeden İspanya, Opel yatırımını kaçırdı. Böylece Türkiye, İspanyollara giden Peugeot Citroen (PSA) yatırımının rövanşını Opel yatırımını çekerek almış oldu.


BUNDAN SONRA BİNEK ARAÇ
Tofaş, 2011'de üretimine başlayacağı Opel Combo ile 400 bin adetlik kapasitesini tamamlayacak. 400 binlik üretimle 3. vardiyayı başlatacaklarını söyleyen Tofaş CEO'su Ali Pandır, şu bilgileri verdi: 'Bundan sonra binek araç istiyoruz. Ticari araç üretiminde küçük ve orta sınıf üretiminde zirvedeyiz. Skudo tarzı ticari araç üretimine ise girmeyiz. Artık işimizi binek araç yatırımıyla sürdüreceğiz. Bundan sonra daha kapsamlı başka bir projenin gelmesi bizim büyümemizi gerektirecek. Bunu da hem fabrikanın içinde hem dışında yapabiliriz. İki türlü de planımız var. Kapsamlı bir şey gelirse yeni fabrika da fizibıl olabilir'' diye konuştu.

Opel'e üretim 3 yıllık 'kriz yarasını' saracak
OPEL'İN 2001 yılından bu yana 800 bin adedin üzerinde sattığı ticari aracının yenisi Türkiye'de üretilecek. Opel için geliştirilecek yeni Combo, Tofaş'ın kapasitesini 400 bin adede taşırken, istihdamını da üçüncü vardiya ile 1.200 kişi artıracak. Bu yılın 9 ayında 226 bin adetlik üretim yapan ve 4.5 milyar TL ciroya ulaşan Tofaş, yılı 110 bin adetlik satış ile tamamlamayı planlıyor. Türkiye otomotiv üretiminin yüzde 30'una imza atan Tofaş, 108 bin adetlik de araç ihracatı gerçekleştirdi. Geçen yıla göre üretimini yüzde 24, satışlarını yüzde 22 artıran şirket, eylül ayı sonun itibarıyla ihracatını da yüzde 27 artışla 148 bin adedin üzerine çıkardı. Bu yıl 200 kiyilik yeni istihdam sağlayacak olan Tofaş, ekim ayında Türkiye'de gerçekleştirdiği satışlarla, Fiat'ın İtalya'dan sonra ikinci büyük ülkesi haline geldi. Avrupa'da Almanya ve Fransa gibi geleneksel otomotiv pazarlarını gevride bırakan Tofaş'ın yıl sonu itibariyle Avrupa'daki en büyük 4 pazar arasına yer alması da kesinleşti.

9 MİLYAR $'LIK GETİRİSİ 12 MİLYARA ÇIKIYOR
BU arada Tofaş'ın 1 milyon adet üretilecek Doblo ile elde edeceği 9 milyar dolar tutarındaki geliri şimdiden yüzde 33 oranında artış göstemiş oldu. Buna göre Tofaş'ın 8 yıllık Doblo getirisi 3 milyar dolar daha artarak, 12 milyar dolara yükseldi.

Combo satışı 10 kat artacak
BU arada yeni Combo üretiminin Türkiye'de yapılacak olması Opel Türkiye cephesinde de sevinç yarattı. Halen bin adetlerde seyreden Combo satışlarının yeni Türk malı ürünle birlikte 10 kat artacağını ve 10 bin adetleri geçeceğini söyleyen Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, 'Bu Opel üretiminin Türkiye'ye geri dönüşüdür. Bu ürün gücümüze güç katacak.'