Bu yıl ilki düzenlenen 1. Kuşadası-Sisam Dostluk Festivali başladı. 7 Temmuz tarihine kadar sürecek olan festival “Ege Köprüleri “ sloganıyla gerçekleştiriliyor.
Kuşadası Kaymakamlığı, Kuşadası Ticaret Odası, Yunanistan"ın Sisam adası Valiliği ve Kuşadası Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Kuşadası"ndan start alan festival, yarın akşamda Kuşadası"ndaki etkinliklerle devam edecek. Festival, 6-7 Temmuz tarihlerinde de Yunanistan"ın Sisam adasında gerçekleştirilecek.
“Ege Köprüleri” sloganıyla ilk kez düzenlenen 1. Kuşadası-Sisam Dostluk Festivali için Kuşadası"nda Atatürk Anıtı önünde görkemli bir açılış töreni gerçekleştirildi. Dostluk festivalinin açılışın etkinliğini Sisam adasından gelen 200"e yakın davetlinin yanı sıra, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Yunanistan"ın İzmir Konsolosu Haroula Skolarikou, Sisam Adası Vali Yardımcısı Stella Tanos, Kuşadası Emniyet Müdürü Şenol Zeybek, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Bülent İlbahar, Kuşadası Belediye Başkan Vekili Bahadır Yıldırım, Türk-Yunan Dostluk Derneği Başkanı Elli Tasoula ve Kuşadalılar ile yerli ve yabancı turistlerden oluşan yaklaşık 2 bin kişi izledi. Açılışta konuşan Yunanistan"ın İzmir Konsolosu Haroula Skolarikou ve Sisam Adası Vali Yardımcısı Stella Tanos, bu festivalin iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin geldiği olumlu noktayı gözler önüne serdiğini söylediler. Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen ise Kuşadası ile Sisam adası arasındaki dostluk festivalinin önemli ve örnek bir etkinlik olduğunu belirterek, bu etkinliğin ticaret, turizm ve sosyal alanlardaki ilişkilere de önemli bir ivme sağlamasını hedeflediklerini söyledi.
Konuşmaların ardından ise Japonya"da dünya birincisi olan Kuşadası Folklor Araştırma Derneği Folklor ekibi, halk dansları gösterisi yaptı. Ayakta alkışlanan gösteriden sonra ise sahneye bu kez Yunanistan"ın ünlü müzisyenleri çıktı. Babam ve Oğlum filminin müzisyeni Rebucika ile Kalatzopoulos ve Paspala"dan oluşan yol orkestrası izleyenlere muhteşem bir müzik ziyafeti sundu. Gecenin sonunda ise Türk ve Yunan yetkililer tarafından festivalde sahne alan sanatçılara hediye ve plaket verildi.
1. Kuşadası- Sisam Dostluk Festivali 5 Temmuz Cumartesi günü Saat: 13.00"de Kuşadası Kütüphane Salonu"nda yönetmenliğini Tahsin İşbilen"in yaptığı "Yeniden" isimli belgesel filmin gösterimi ile devam edecek. Saat: 21.00"de Atatürk Meydanı"nda ise Sisam Folklor gurubu gösterisi ve Sisam Halk Orkestrası konseri gerçekleştirilecek. Daha sonra ise Yeni Türkü, ücretsiz halk konseri verecek.
1.Kuşadası-Sisam Dostluk Festivali kapsamında Kuşadası heyeti ve davetliler 6 Temmuz sabahı Yunanistan"ın Sisam adasına feribotla hareket edecek ve festivalin Yunanistan ayağı başlayacak. 6 Temmuz Pazar günü Saat: 21.00"de Sisam adasında Grup Laçin konseri verilecek ve ardından da Kuşadası ve Sisam adası folklor grupları ortak halk dansları gösterileri yapacak. 7 Temmuz Pazar günü ise Grup D. Basis konserinden sonra festival Kuşadası-Sisam adası folklor gruplarının halk oyunları gösterileriyle sona erecek.