İzmir’deki bir tekstil firmasından 500 bin lira değerinde kumaşı çaldıkları ileri sürülen 7 kişi gözaltına alındı. Zanlılar sorgu sırasında birbirlerine düşünce, Merkez Bankası’nın hurdaya çıkardığı 1 YTL’lik madeni paraları nakliyesi sırasında nasıl çaldıklarını anlattı. Zanlıların hurda madeni paraların taşınması sırasında her kamyonda birkaç para dolu çuvalı çalarak yerine aynı ağırlıktaki damacana su koydukları öğrenildi. Depoda paraları boşalttıktan sonra, suları da döken zanlıların böylece çıkışta kantar kontrolünden rahatlıkla geçtikleri belirtildi. Şebekenin bu yolla 600 bin liralık hırsızlık yaptığı belirlendi.

OLAY NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Polise başvuran kamyon şoförü Hüseyin Ç. , İzmir’deki bir tekstil firmasından Fransa’ya götürmek üzere kumaş yüklediği kamyonun, 28 Ocak 2012 tarihinde İstanbul Esenyurt’ta yüküyle birlikte çalındığını bildirdi. Bunun üzerine çalışma başlatan Oto Hırsızlık Büro Amirliği Ekipleri kısa sürede Hüseyin Ç. daha önce 18 defa polise geliş kaydı bulunan akrabası Hüseyin H. ile birlikte yükünü çaldığı ve sahte çalıntı müracaatı verdiğini tespit etti. Gözaltına alınan iki kişi sorgularında kumaşları Ahmet V.’nin deposuna boşalttıklarını söyledi. Polisle olayla ilgili Ahmet V. ile birlikte 5 kişiyi daha gözaltına alırken, olayla ilgili gözaltı sayısı 7’ye çıktı.

İTİRAF ETTİLER
Asayiş şube müdürlüğü tarafından yapılan soruşturmada zanlıların ifadelerinde Merkez Bankası'ndan hurda madeni para nakliyesi sırasında 600 bin liralık vurgun yaptıklarını ortaya çıktı. Zanlılardan Ahmet V.’nin bu vurgun sırasında diğer zanlılardan 100 bin lira alacağı kaldığını son hırsızlık olayında kendisine satması için verilen eşyaları çaldığı belirtildi. Zanlılar ifadelerinde Merkez Bankasının hurdaya çıkarttığı 1 YTL’lik madeni para soygununu ayrıntısıyla anlattı. Zanlılar ifadelerinde “Bundan 1,5 yıl önce Merkez Bankası, piyasadan topladığı 1 YTL’lik madeni paraları hurdacıya satmıştı. Paraların Beşiktaş’taki Darphane’den Büyükçekmece’deki hurdacı şirkete taşınması sırasında şoförleri ayarladık. Kamyonlar yoldayken 18 kilogram gelen her çuvalın yerine aynı ağırlıktaki su dolu damacana koyduk. Hurda fabrikasına teslim sırasında kantardan geçirdikten sonra gizli bölmelerdeki damacanaları boşaltıyorduk. Böylece çıkıştaki tartıda bir sorun çıkmıyordu. Çaldığımız bir çuval içindeki madeni paraları bankalara götürüp kahve makinelerimizden topladığımız bozuk paralar olduğunu söyleyerek TL’ye çevirdik. Bu yolla yaklaşık 600 bin lira para kazandık" dediler.

Asayiş Şube Müdürlüğü’ndeki işlemleri tamamlanan 7 kişi Büyükçekmece Adliyesi’ne sevk edildi. Burada ifadeleri alınan Hüseyin Ç., Hüseyin H,, Ahmet V. Gürsel V. tutuklanarak cezaevine gönderilirken bunlara yardım ettikleri ileri sürülen 3 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.