Ne kriz, ne kur ne de BTK’nın kısıtlamaları etkiledi. Yılda ortalama 15 milyon cep telefonu ithal eden Türkiye, 2011’de bu rakamı 19 milyona taşıdı. Yolcuyla gelen cep telefonu ise ilk kez 1 milyonu geçti.

Yılda ortalama 3 milyar doları ithal cep telefonuna yatıran Türkiye’de geçen yıl ithal edilen cep telefonu sayısı 17 milyonu aşarak rekor kırdı. Kayıt altına alınan IMEI numarasına sahip cihaz sayısı 17.8 milyonu geçtiği 2011’de yurtdışından bireysel ithalat yoluyla (yolcu beraberinde) getirilen cihaz sayısı da 254 bin artışla tarihinde ilk kez 1 milyonu aştı. Geçen yıl ithalat yüzde 25, yolcuyla gelen cep telefonu sayısı yüzde 34 artarken, sadece 2011’de yurtdışından giren cihaz sayısı 18.8 milyonu buldu.

Türkiye’de son 6 yıllık rakamlara bakıldığında 4 milyonu yolcuyla olmak üzere 95.9 milyon cep telefonu ithal edildi. SIM kart içerdiği için tablet (3G’li) bilgisayarlar da bu artışta rol oynadı. Ancak Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün kararıyla yolcu beraberinde 2008’in şubat ayından itibaren yılda bir cihaz yerine 2 yılda bir cihaz getirip, Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’nde kayıt ettirebilme sınırlaması da istenileni veremedi. Düzenleme öncesi günde 36 bin cep telefonu ithal eden Türkiye, geçen yıl her gün ortalama 52 bin cihaz ithal etti.
haberturk.com