Fransa'nın Lyon kentinde yapılan 'erken boşalma' konulu toplantıya Türk doktorlar da katıldı

Avrupa Cinsel Tıp Derneği Kongresi bu yıl Fransa'nın Lyon şehrinde düzenlendi. Kongre kapsamında düzenlenen Erken Boşalma (EB - Prematür Ejakülasyon) konulu toplantıya Türk Androloji Derneği"nden Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, Prof. Dr. Önder Yaman ve Doç. Dr. Selahattin Çayan katıldı.

BOŞALMA KONTROLSÜZ GERÇEKLEŞİYOR

Türk Androloji Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Selahattin Çayan toplantıda erken boşalmanın sık rastlanan erkek cinsel fonksiyon bozuklarından biri olduğunu söyledi ve bu durumun dünyada görülme sıklığının yüzde 30 olduğunu dile getirdi. Erken boşalmanın, cinsel ilişki başlangıcından boşalmaya kadar olan sürenin 1 dakikadan kısa olması olarak tanımlandığını dile getiren Doç. Dr. Çayan erken boşalma durumunda, boşalmanın kontrolsüz biçimde gerçekleştiğini de vurguladı.

SOSYAL HAYATTA DA SORUN

Bu durumdan sıkıntı duyulması ve çiftlerin cinsel tatmin hissine ulaşamaması durumunda, çiftler arasında problemlerin ortaya çıktığını söyleyen Doç. Dr. Çayan erken boşalma sorunu olan erkeklerin cinsel hazlarının azaldığını ve yaşam kalitelerinin düştüğünü sözlerine ekledi. Doç. Dr. Çayan ayrıca stres altında olan bu kişilerin sadece partnerleri ile değil, kişilerarası ilişkilerde de sorun yaşadıklarını sözlerine ekledi.

TÜRKİYE'NİN 'BOŞALMA' HARİTASI ÇIKARILIYOR

Türk Androloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Yaman ise organize edilen yuvarlak masa toplantısında şunları söyledi: “Türk Androloji Derneği olarak erken boşalma konusunda Türkiye verilerini elde etmeyi ve cinsel sağlık konusunda halkımızı bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz. Erken boşalma ile ilgili olarak da Sağlık Bakanlığı onay ve izni ile Türkiye"deki erken boşalma prevelans (görülme sıklığı) araştırmasını başlattık. 17 ilde ve 2700 çiftte halen devam eden bu çalışmanın sonuçlarının 2010 yılı başında tamamlanmasını bekliyoruz. Bu çalışma ile Türkiye"de erken boşalmanın görülme sıklığı ile ilgili verilere ulaşma imkanımız olacak.”

TÜRKİYE'DE RUHSATLI ÜRÜN YOK

Türk Androloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu ise toplantıda erken boşalma tedavisinde Türkiye"de ruhsatlı bir ürün olmadığını ve bu konuda davranış tedavileri, topikal tedaviler, SSRI"ların (antidepresanlar) kullanılmakta olduğunu bildirdi. Bu ürünlerden antidepresanların kullanımlarının süreklilik gerektirmesinin ve yüksek oranda gözlenen yan etkilerin erken boşalma tedavisinde karşılaşılaştıkları zorluklar olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Kadıoğlu, erken boşalma tedavisinde kullanılmak üzere dapoksetin etken maddeli bir ilacın geliştirildiğini söyledi. İlacın İspanya, İtalya, Almanya, Avusturya, Portekiz, Finlandiya, İsveç, Güney Kore, Meksika ve Yeni Zelanda"da ruhsatlı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kadıoğlu, Türkiye"de de ruhsat aşamasında olduğunu bildirdi.

DAPOKSETİNİN

Dapoksetinin, 18-64 yaş arası erkeklerde erken boşalma tedavisi için geliştirilmiş kısa etkili bir selektif serotonin geri alım inhibitörü (SSRI) olduğunu ve 2009 Avrupa Tedavi Kılavuzu"nda kanıta dayalı tıp verilerine sahip ve bu endikasyonda birinci tercih olarak önerilen bir ürün olduğunu iletti. Prof. Dr. Kadıoğlu, dapoksetinin bir SSRI olmasına rağmen kısa sürede vücuttan atılması nedeni ile antidepresan özelliğinin olmadığını vurguladı. Dapoksetinin yarılanma ömrünün çok kısa olduğunu, 1.3 saatte etki edip, dolaşımdan süratle atılmasının en önemli özelliklerinden olduğunu belirtti. Vücuttan atılımı idrar yolu ile olan dapoksetinin, kısa sürede vücuttan atılması sayesinde diğer ilaçlar ile gözlenen yan etkilerin daha az sıklıkla ve kısa süreli gözlendiğini bildirdi.

Dapoksetinin karaciğerde metabolize olma özelliği ile başka ilaçlarla etkileşiminin olmamasının sağlandığını iletti. Prof. Dr. Kadıoğlu ayrıca erken boşalma tedavisinde kullanılan ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekirken dapoksetinin yalnızca gerektiğinde kullanıldığını söyledi. Dapoksetinin ilişkiden 1-3 saat önce 1 bardak su ile birlikte alınmasının ve alkol ile birlikte alınmamasının önerildiğini iletti. Diğer SSRI grubu ilaçların kullanımında bulantı, libido kaybı sıklıkla yan etki olarak görülmekle birlikte dapoksetin kullanım deneyimlerinde bu yan etkilerin daha az sıklıkla ve daha kısa süreli olarak görüldüğünü bildirdi.

Prof. Dr. Kadıoğlu, dapoksetin kullanımında ejakülasyon kontrolü hissinde anlamlı artma, hasta ve partnerde cinsel tatminkarlıkta belirgin artma, kişisel rahatsızlık/eşler arası rahatsızlık düzeylerinde azalma ve daha az yan etki bildirildiğini iletti. Dapoksetin ile yapılmış çalışmada ilacın 6 aylık bir kullanım sonucunda, 30 mg"lık günde bir kez kullanılan dapoksetin ile, boşalma süresi 1 dakikadan az olan erkeklerde boşalma süresinde 3 kat artış, 60 mg"lık günde bir kez kullanılan dapoksetin ile, boşalma süresi 1 dakika olan erkeklerde boşalma süresinde 3.5 kat artış gözlemlendiğini bildirildi. Prof. Dr. Kadıoğlu, dapoksetinin hızlı emilim ve eliminasyonu, yan etkilerinin azlığı ve ihtiyaç halinde kullanım gibi özgün farmakokinetik özellikleriyle, yalnızca erken boşalma tedavisi için ruhsat almış ilk ve tek ilaç olduğunu belirtti. - DHA