Resmi kayıtlara göre şu anda Türkiye’de 3 bin 716 kişinin AIDS hastası olduğunu ancak bu rakamın sadece hastalıktan şüphelenip tetkik yaptıranlar olduğunu, çok sayıda da kayıt altında olmayan ve tespit edilmeyen hasta olmasından endişe edildiğini belirten Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, AIDS hastalığından korunmanın yollarından bahsederek "Homoseksüel ve biseksüel erkekler, birden fazla cinsel partneri olanlar ve uyuşturucu kullanan kişilerle cinsel ilişkide bulunulmaması gerekmektedir. Kan ve kan ürünleri naklinde kontrolsüz kanın asla kullanılmaması, ortak kullanılan enjektörler virüsün yayılmasında en yaygın yollardan birisidir. Uyuşturucu maddelerden uzak durmak gerekmektedir. Kanla bulaşık araç gereçlerin kullanılabileceği dövme ve kulak delme gibi işlemler yapan yerlerden sakınılması, riskli davranışlar söz konusu ise gebe kalmadan önce test yaptırıp, HIV(-) olunduğuna emin olunması gerekmektedir" dedi.
AIDS hastalığı ile doğru bilinen gerçekler kadar yanlış bilinen konuların da olduğunu kaydeden Atay, hastalığın günlük yaşamda aynı odayı, sınıfı, büroyu paylaşmakla, aynı havayı solumak, aynı tuvaleti kullanmakla, el sıkışmak, sosyal öpüşme, böcek ve sinek sokmaları durumlarda bulaşmadığını da belirtti.
AİDS HASTALIĞININ TARİHÇESİ
Kısa sürede çağımızın en tehlikeli hastalığı haline gelen AIDS, ilk kez 1981’de ABD’de kaposi sarkoma (kemik, kıkırdak, deri ve lifli dokularda tutunan bir kanser türü) adlı bir hastalığın olağandışı artışı sonucunda tespit edildi. “Edinilmiş bağışıklık yetersizliği sendromu” sözcüklerinin İngilizce baş harflerinden oluşan AIDS, birkaç yıl içinde dünyanın dört bir köşesine yayılarak ölümcül bir salgın boyutuna ulaştı. Özellikle Afrika ülkeleri gibi gelişmemiş ülkelerde AIDS’in yol açtığı tablo çok daha yıkıcı oldu. AIDS, bulaştığı insanda bağışıklık sistemini zayıf düşürerek, vücudun hastalıklar karşısında savunmasız ve çaresiz kalmasına yol açıyor. Sonuç olarak, sağlıklı bir insanda bağışıklık sisteminin hızlı bir şekilde yok edebildiği mikroplar, AIDS hastalarında ölüme neden oluyor. BM’nin rapora göre, dünyada 40 milyonun üzerinde insan AIDS’in pençesinde boğuşuyor. Yine bu rapora göre, her gün 11 bin kişi, yılda ise 4,3 milyon kişi AIDS hastalığına yakalanıyor.
HIV/AIDS ilk defa 1981 yılında ABD’de bir grup homoseksüel (eşcinsel) erkekte ender olarak rastlanan PCP ve Kaposi sarkomu vakalarının kendisini göstermesiyle tıp camiasında o zamana kadar görülmemiş bir hastalık olduğu belirlendi. İlerleyen yıllarda vaka sayılarının artması ve homoseksüel kişilerin biseksüel kişilerle birlikte
olmaları onların da kadınlarla birlikte olması AIDS’in homoseksüel hastalığı olmadığını herkese bulaşabileceğini gösterdi. AIDS’in büyük bir bölümünün cinsel yolla bulaştığı belirtildi.