Bugün şirketler, domain isimlerini sadece .com, .org, .biz, .tv, .fm gibi 22 belirli üst seviye domain (gTLD) altında kayıt ettirebiliyorlar. Ancak 13.06.2012 tarihinden itibaren ICANN, yeni gTLD başvurularının içeriğini ortaya çıkaracak.

Bunun anlamı .google, .sony, .samsung gibi web adreslerinin ortaya çıkabileceği. Bunun yanında domain’lerde artık Çince ve Korece karakterlere de izin verilecek. Teklif edilen gTLD listesi, halka açıldığında bu adreste yayınlanacak. Yeni gTLD’ler, katı bir inceleme sürecinin ardından 2013‘de hizmete açılacak. gTLD sahiplerinin bir internet kayıt şirketi olarak teknik ve ekonomik güce sahip olduğunu ispatlaması gerekecek. Yeni gTLD’lerin fiyatları 185.000 dolardan başlayacak.

Bazı şirketler, hangi üst seviye domain adları için başvurduklarını ortaya çıkardılar. Örneğin Donut adındaki yeni bir şirket, 307 domain için 100 milyon doları gözden çıkardığını söylüyor. Demand Media ie 26 domain için başvurmuş. GoDaddy‘nin de gTLD başvuruları bulunuyor. İşte çok yakında açıklanacak olan gTLD’lerden bazıları:

.LOL: Bu domain, Google ve birçak şirketin listesinde bulunuyor.

.DOCS: Google, bu domain’in de peşinde, ancak eminiz ki .DOCS’a sahip olmak isteyen başka şirketler de olacaktır.

.SUCKS: Ottawa, Kanada’da bulunan bir şirket, bu domain’in peşinde. iOS.SUCKS veya Android.SUCKS gibi adreslerin ne gibi tartışmalar çıkaracağını düşünemiyoruz.

.RIP: Momentous, bu domain başvurusuyla, artık aramızda olmayan kişiler, markalar ve ürünler için hatıra sayfaları oluşturmayı planlıyor.

.ADULT, .PORN, .SEX: .XXX ile yetinmeyen ICM Registry, bu domain’lerin de peşinde.