12 Haziran seçimleri için AK Parti ve CHP tarafından sunulan aday listeleri Türkiye’de olduğu gibi dış basında da yankılandı. CHP’nin listesinin partinin “siyasi merkeze” çekilmesi için atılan en büyük adım olduğu öne sürülürken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidar partisini değiştirdiğine ve gençleştirdiğine vurgu yapıldı.

Financial Times, aday listelerini değerlendirdiği haberinde, Başbakan Erdoğan’ın aday listelerinde meclisteki AK Parti milletvekillerinin yarısına yer vermediği ve üçüncü dönem için partiyi gençleştirmeyi amaçladığı görüşüşüne yer verdi. Kamuoyu araştırmalarının AK Parti’nin “ezici zafere” doğru gittiğini ortaya koyduğu vurgulanarak, Erdoğan’ın seçimden sonraki tartışmalı reformları başlatması için güçlü bir yetkiye ihtiyacı olduğu ve anayasa değişikliği için yeteri kadar büyük bir çoğunluğu kazanmasının muhtemel olmadığı görüşü savunuldu.

“AK PARTİ YENİDEN CANLANDIRILAN BİR MUHALEFETLE KARŞI KARŞIYA”

Kentsel alandan gelen milletvekilleri sayısının artmasının muhalefet lehine bir sonuç ortaya çıkarabileceği görüşüne yer verilen haberde, AK Parti’nin yeniden canlandırılan bir muhalefetle karşı karşıya olduğu yorumu yapıldı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 101 CHP’li milletvekilinden sadece 37’sini aday listesine aldığı, Deniz Baykal’ı destekleyen eski tüfeklere listede yer vermediği vurgulanırken, CHP aday listesinde AK Parti’ye karşı darbe planı soruşturmasında tutuklanan eski üniversite rektörü ve bir gazetecinin de yer aldığı belirtildi. Financial Times, AK Parti ve CHP’nin daha fazla kadını aday gösterdiği, fakat kadınların parti listelerinde yeteri kadar yüksek sıralarda yer almadığına dikkat çekerek yorumcuların parlamentodaki kadın sayısının ikiye katlanacağını tahmin ettiğini bildirdi.

Wall Street Journal, açıklanan aday listelerine ilişkin, “Muhalefet partisi CHP’nin partisini siyasi merkeze çekmek için attığı en büyük adım” olduğuna dikkat çekilirken seçimlerin sonucu konusunda pek bir belirsizlik olmadığı, AK Parti’nin hızlı ekonomik büyümenin ve zayıf laik muhalefetin faydalarını kullanarak kazanmasının beklendiği yorumunda bulundu.

“AK PARTİ TÜRBANLI ADAY RİSKİNİ ALMADI”

Haberde, büyük partilerin aday listelerinde daha fazla kadına yer verdiği, fakat AK Parti’nin aday olmak için başvuran türbanlı kadınları aday listesinde yer verme riskini almadığı görüşü öne sürüldü.

AK Parti’nin Kürtlerin oyları için bağımsız Kürt adaylarla şiddetli bir rekabetle karşı karşıya kalacağı yorumu yapılarak Leyla Zana ve İbrahim Tatlıses’in seçim yarışında aday olduğu belirtildi.