Yaklaşan genel seçimler öncesinde çalışmalarını hızla sürdüren milletvekili adayları siyasi propagandada büyük önem taşıyan fotoğraf unsurunu ihmal etmiyor.
 
Adaylar seçmenlerine broşürler, ilan tahtaları, medyada kendilerini sıcak, sempatik, kararlı ve karizmatik gösteren fotoğraf kareleriyle ulaşmaya çalışıyor.
 
Ankara'da ünlülerin fotoğrafçısı olarak bilinen Hamit Yalçın'ın stüdyosu da seçim çalışmaları kapsamında son günlerde oldukça yoğun günler yaşıyor. Seçim yarışında geri kalmak istemeyen pek çok partiden milletvekili adayı en uygun pozu vermek için objektif karşısına geçiyor.
 
Ankaralı fotoğraf sanatçısı Yalçın, 30 yıllık fotoğraf sanatçısı olduğunu, profesyonel reklam fotoğrafçılığıyla uğraştığını söyledi.
 
Son dönemlerde siyasilerin fotoğraf çekimlerinin gündemde olduğunu ve yoğun bir şekilde devam ettiğini anlatan Yalçın, kitlelerin etkilenmesinde, mesajların verilmesinde fotoğrafın önemine dikkati çekti.
 
Görsel veri ve meta olmadan seçim propagandasının tam anlamıyla gerçekleşemediğine değinen Yalçın, ''Meydanları renklendiren dolduran flamalar, afişler, bayraklar ve fotoğraflardır. Fotoğraf, seçmene belli bir mesajı vermek ve yüzleri hatırlatmak açısından da önemlidir'' dedi.
 
''TECRÜBELİ SİYASETÇİLER ÇOK RAHAT DAVRANIYORLAR''
Partilerin kendilerine göre kurumsal tercihleri olabileceğini kaydeden Yalçın, ''Bu nedenle belli ölçülerin dışına çıkılmıyor. Ama biz bunun haricinde arzu edenlere serbest portre ve değişik çalışmalar yapıyoruz'' diye konuştu.
 
Fotoğraf çekimi öncesinde adayların istedikleri rahatlığa ulaşmasını sağladıklarını dile getiren Yalçın, şöyle devam etti:
 
''Fotoğrafta önemli olan gergin olmamak ve insanın içinin güzelliğinin dışa yansıması bunu sağlamaya çalışıyoruz. Bu da çok kısa sürede olmayabiliyor. İletişim, tanıma ve sohbetin ardından adaylar rahatlığa erişebiliyorlar.
 
İstediğimiz rahatlığı sağlamak için sevdikleri insanları düşünmelerini istiyoruz bazen fıkra bile anlatabiliyoruz. Kısa sürede bazı çekimler başarısız olabiliyor vakit uzayınca istediğiniz pozları elde edebiliyorsunuz.''
 
Çekim süresinin istenilen görüntüyü alabilmek için kimi zaman uzadığını ifade eden Yalçın, ''Tecrübeli siyasetçiler çok rahat davranıyorlar poz vermekte hiçbir sorun yaşamıyorlar. Yeni adaylarımız fotoğrafla çok haşır neşir olmayanlar tedirginlik yaşayabiliyor. Bazı endişeleri olabiliyor. Siyasete girip de tecrübe edindikten sonra alışacaklarına inanıyorum'' dedi.
 
Yalçın, önümüzdeki seçim dönemi için stüdyosuna bugüne kadar birçok partiden milletvekili adayının yanı sıra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in geldiğini belirtti.
 
''FOTOĞRAF ÖNEMLİ BİR İMKAN''
Yalçın'ın stüdyosuna gelerek seçim hazırlıkları için fotoğraf çektirenler arasında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de yer aldı.
 
Bakan Çiçek, çekimin ardından yaptığı açıklamada, seçmenlerin kendi bölgelerindeki milletvekillerini tanıyabilmeleri açısından fotoğrafın önem taşıdığını söyledi.
 
Ankara'nın büyük bir il olduğunu dile getiren Çiçek, ''Maalesef seçim bölgeleri de çok geniş. Her bir seçim bölgesinde 1 milyon 300 bine yakın insan var. Bu iletişim imkanlarıyla ilk fırsatta tanışma sağlanıyor. Onun için de bütün partiler adaylarının kamuoyuna tanıtılması için bundan istifade ediyor'' değerlendirmesinde bulundu.
 
''Seçim çalışmaları kapsamında kitlelere seslenmek mi zor, objektif karşısına geçmek mi zor'' sorusunu da Bakan Çiçek, ''Biz hepsine alıştık. İşin zor kısmı siyasettir, görüntü kısmı değil'' şeklinde yanıtladı.
 
''SEÇİM HAZIRLIKLARININ BİR BÖLÜMÜ DE FOTOĞRAF''
Yalçın'ın stüdyosunda fotoğraf çekimi yaptıran AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz da görsel çalışmalarda fotoğrafın tanıtım açısından önemli olduğunu belirtti.
 
Halkın tanıması, tanıdığı simaları hatırlaması açısından broşürlerde, reklamlarda, değişik amaçlı yapılan bütün seçim çalışmalarında fotoğraf öne çıktığını kaydeden Kapusuz, ''Onun için her şeyin bir harman dönemi var, yoğun çalışmaların yapıldığı dönem var. Seçim hazırlıklarının en yoğun çalışmalarından, propaganda hazırlıklarından biri de fotoğraftır. Bütün stüdyolarda bu çalışmalar Ankara ve diğer illerde sürüyor. Bu da bu dönemin güzelliklerindendir'' diye konuştu.
 
Çekim sırasında çok fazla zorlanmadığını ifade eden Kapusuz, ''Ama yapılan çalışmayı kolaylaştırmak açısından onların isteklerine dikkat etmemiz gerekiyor'' dedi.
 
''SİZİN YETİŞEMEDİĞİNİZ YERE İMAJINIZ YETİŞİYOR''
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli de fotoğraf çekiminin siyasi propaganda da çok önemli olduğunu belirtti.
 
Yansıyacak imajın sıcak, insanların hoşuna gidecek tarzda olmasına önem verdiklerini dile getiren Gedikli, ''Bu çalışmalar fotoğraflarla başlıyor. Daha sonra sahaya ineceğiz yüz yüze sıcak temaslar arkasından gelecek. İş fotoğraflarla bitmiyor. İnsanlar birebir sizleri görmek istiyor arkasından da onlar olacak. Sizin yetişemediğiniz yere imajınız yetişiyor bu da çok önemli'' sözleriyle duygularını dile getirdi.
 
Fotoğraf çekimine çok yabancı olmadığını belirten Gedikli, ''Çekimler sırasında iyi bir fotoğraf yakalamak için pozları, bakışınızı tekrar ediyorsunuz. Bu biraz zaman alıyor ama biz memnuniyetle yapıyoruz şikayetimiz yok. En iyi, en güzel, sağlıklı imajı yakalamak için buna da bir vakit, enerji harcamak gerekiyor'' diye konuştu.
 
''Kalabalık kitleler karşısında konuşmak mı, fotoğraf çektirmek mi zor?'' sorusuna ise Gedikli, ''Vatandaşımızın karşısında olmak çok güzel bir duygu, orada bir zorluk yok. Orada hoşluk, güzellik var. İnsan insana temaslar bizi biz yapıyor ve enerji veriyor. Kameralara poz vermek doğrusu bana daha zor geliyor'' yanıtını verdi.