Berlin'de Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Rasmussen: Rasmussen, Berlin'deki toplantıda üye ülkelerden hiçbirinin uçak verme taahhüdünde bulunmadığını, ancak bundan umutlu olduğunu kaydetti.

Genel Sekreter Rasmussen, NATO'nun Libya'da Muammer Kaddafi'ye bağlı güçleri "gün be gün" hedef almaya devam edeceğini vurguladı.

NATO dışişleri bakanları bugün Berlin'de Libya ile ilgili gelişmeleri ele aldılar.

İngiltere ve Fransa, NATO'daki müttefiklerinin operasyonda daha aktif rol üstlenmesini sağlamaya çalışıyor.

Bir Fransız yetkili, Fransız Haber Ajansı AFP'ye verdiği demeçte, NATO'nun 28 üyesinden sadece 6'sının hava saldırılarına katıldığını; bu uçuşlardan yarısını Fransız ve İngiliz savaş uçaklarının gerçekleştirdiğini söyledi.

Berlin'deki zirveyi izleyen BBC muhabiri James Robbins'e göre, Londra ve Paris operasyona daha fazla sayıda NATO ülkesi katılırsa sivillere daha iyi koruma sağlanacağı görüşünde.

Ancak ittifak içinde bu konuda görüş ayrılıkları bulunuyor ve Türkiye ile Almanya operasyona karşı çıkıyor.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Kaddafi'ye bağlı güçlerin ağır silahlarını nüfusun yoğun olduğu bölgelere saklaması yüzünden, sivillere zarar vermeden hedefleri vurmak için gelişmiş kara saldırı uçaklarına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Çatışmalar sürüyor

Rasmussen Berlin'de konuşurken, Libya'nın başkenti Trablus'ta ise kentin üzerinden savaş uçakları uçtu, ardından şiddetli patlamalar duyuldu.

Libya'nın batısında isyancıların kontrolündeki Misrata kentinde de kenti kuşatan Kaddafi güçleri ve isyancılar arasındaki çatışmalar devam etti.

İsyancıların sözcüsü, Reuter ajansına yaptığı açıklamada Kaddafi'ye bağlı güçlerin bu sabah düzenlediği roket saldırısında 23 kişinin öldüğünü söyledi.

Bazı değerlendirmelere göre NATO'nun operasyonların temposunu koruyabilmek için sadece yaklaşık 12 kadar uçağa daha ihtiyacı bulunuyor.

NATO'nun 28 üyesinden Fransa, İngiltere, Kanada, Belçika, Norveç ve Danimarka da dahil olmak üzere sadece birkaçı hava saldırılarına katılıyor.

Amerika Birleşik Devletleri yönetimi ise Amerikan savaş uçaklarının Libya'daki operasyonlara katılmaya devam ettiklerini söylese de operasyonlardaki rolünü azalttı.

da rol almaya devam ettiklerini açıkladı. Başkan Barack Obama, iki hafta önce Libya operasyonlarında Washington'un aktif destek rolünden geçirileceğini söylemişti.

ABD, Orta Doğulu müttefikler ve bazı uluslararası kuruluşlardan oluşuyor.

NATO DIŞARDAN REJİM MÜHALİFLERİNE SİLAH GÖNDERİLMESİNE MÜSADE EDECEK Mİ?

Amiralin böyle bir talebi olmadı. Biz BM'nin silah ambargosu konusunda aldığı kararlara harfiyen uymak için elimizden geleni yapacağız.

ÜLKELERİN DAHA FAZLA HAVA KUVVETLERİ YARDIMINDA BULUNACAĞINDAN EMİN OLDUĞUNUZU SÖYLEDİNİZ. BAZI ÜLKELERDEN TALEBİNİZ VAR MI?

Açıkçası spesifik olarak hangi ülkeden ne kadar katkı sözü aldığımızı söyleyemem. Ama NATO olarak ben bu konuda iyimserim daha fazla katkı olacağı konusunda.

BM GÜVENLİK KONSEYİ'NİN KARARININ İKİNCİ KISMININ TANIMI İLE SİZİN SÖYLEDİKLERİNİZ ARASINDA BİR FARK VIR MI? SİVİL HALKIN KORUNMASI AMACI NEREDE BİTİYOR?

Bu ittifakımız içerisinde bir fikir birliği var. Ne kadarı yapılacak bu kondua fikir birliği var. Bizim askeri operasyonlarımızda şuandaki anlaşma kuralları doğruldusunda çalışıyor. Sivillerin hayatını korumak için ne gerekiyorsa onu yapmak gerekiyor. Sivillerin etkili bir şekilde korunması için ek tedbirler gerekebilir.

TAM OLARAK NATO STRATEJİK KONUSUNDA MUHALEFET GÜÇLERİNE DANIŞMANLIK YAPIYOR MU?

Libya halkıdır Libya'nın geleceğine karar verecek olan. Bizim hiçbir şekilde bu tip kararlara müdahale etme şansımız yok. Kendi geleceklerini şekillendirecek olan Libya halkıdır. Bizim tabii ki temaslarımız var. Dün Sayın Cebri ile biraraya geldim Doha'da. Günlük taktikler muhalif grupların kararındadır.

Libya operasyonunun Afganistan'da devam eden operasyona etkisi olmaz. Az sonra bir toplantı yapacağım İSAF yetkilileriyle. Biz kararlılığımızla devam ediyoruz. 
 

ihlassondakika