Konuyla ilgili olarak Aydın Valiliği"nden yapılan açıklamada, 2010 yılı Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği çalışmalarının Yurtiçi Sertifikalı Tohum, Fidan, Çilek Fidesi ve Standart Fidan Kullanımı ile Sertifikalı Tohum Üretiminin Desteklenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı ve tebliğ hükümleri doğrultusunda yürütülmekte olduğuna işaret edildi.
Bakanlar Kurulu Kararı ve tebliğin gereğince üreticilerin uyması gereken koşullar olduğu belirtilen açıklamada, “Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği ile Sertifikalı Tohum Üretim Desteği ayrı destekler olarak değerlendirilecektir. Tohumculuk kuruluşları adına sözleşmeli olarak tohum yetiştiren çiftçiler sertifikalı tohum kullanım desteğinden, aynı alanda üretilen tohumları sertifikalandıran yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşları da, sertifikalı tohum üretim desteğinden yararlanacaktır. Ancak, aynı alanda tohum üreten tohumculuk kuruluşu ile bunun adına sözleşmeli olarak tohum yetiştiren çiftçilerin beyan ettikleri sertifika bilgileri uyumlu olmalıdır. Sertifikalı tohum kullanımı destekleme ödemelerinin gecikmeden yapılabilmesi için 2010 yılı yazlık ekimlerin başvurularının 30 Haziran 2010 tarihi mesai bitimine kadar yapılması gerekmektedir” denildi.
2009 yılı güzlük sertifikalı tohum ekimlerini, iklim koşullarının uygunsuzluğu sebebiyle 31 Aralık 2009 tarihine kadar yapamayıp, 2010 yılı başında yapan çiftçilerinde 30 Haziran 2010 tarihine kadar başvuruda bulunmaları halinde tebliğ kapsamında sertifikalı tohum kullanımı desteğinden faydalanabilecekleri kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: “2010 yılı güzlük ekimler için müracaatlar, 1 Eylül 2010 tarihinden 31 Aralık 2010 tarihi mesai bitimine kadar yapılması gerekmekte olup, 2010 yılı güzlük ekimler için her ay yapılan müracaatların destekleme ödemeleri, takip eden ayda çiftçilere ödenecektir. Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği ile ilgili veri girişleri sırasında sistem, sertifika bilgilerini kabul etmiyorsa, öncelikle sertifikayı veren sertifikasyon kuruluşu ile irtibata geçilir. Sertifika bilgilerinin girişinden kaynaklanan bir sorun olmayıp, parti büyüklüğünü aştığı için girişi yapılamayan sertifikaya ait mevcut girişler, sertifikanın ait olduğu tohumluk üreticisi kuruluşa bildirilir. Tohumluk üreticisi kuruluşlar, girişi yapılamayan sertifikaya ait tohumlukların dağıtımını yaptıkları tohumluk bayilerini incelemeye alarak sorunun çözümünü sağlar. Üretici kuruluşun belirttiği çiftçiler dışındaki o sertifikaya ait girişler iptal edilir. Sistemle ilgili bir problem yaşanıyorsa Strateji Geliştirme Başkanlığı, Yönetim Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığı ile çözüm yoluna gidilir”