Karşısında duran bakanlar da Bahçeli’nin elini sıkmadı. Yargıtay Başkanı Gerçeker ile Danıştay Başkanı Birden, aralarında konuşup, yanlarında duran Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç’la diyaloğa girmedi.
 
SİYASETTEKİ gerilim, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına yansıdı. Meclis’teki törende Başbakan Tayyip Erdoğan, “Eşref-i mahluk (yaratılmışların en şereflisi)” polemiği yaşadığı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile selamlaşmadı. BDP Genel Başkanı Hamit Geylani de hiçbir törene katılmadı. Devlet protokolünün kutlama programı dün Anıtkabir’de başladı. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin başkanlığındaki heyet, Aslanlı Yol’dan yürüyerek Atatürk’ün huzurunda saygı duruşunda bulundu. Şahin, mozoleye çelenk bıraktıktan sonra Misak-ı Milli Kulesi’nde Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Anıtkabir’e Başbakan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bazı milletvekilleri geldi.
 
Ayrışmayalım mesajı
 
91’inci açılış yıldönümünü kutlayan TBMM’deki tören ise Şahin’in Atatürk Anıtı’na çelenk koymasıyla başladı. Anıt’taki törende her partiden yöneticiler bulunurken BDP’den hiçbir katılım olmaması dikkati çekti. Daha sonra Birinci Meclis’teki törene katılan Şahin, “ayrışmayalım” mesajı verdi. Bahçeli, burada gazetecilerin, Erdoğan’ın sözlerini sorması üzerine, “Bugün bayram” demekle yetindi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanları birlikte törene gelerek Şahin’le bayramlaştı. Törenin sonunda bir süre aracını bulmakta zorlanan YSK Başkanı Ali Em, kameraların ilgi odağı oldu.
 
Bahçeli’ye selam yok
 
TBMM Tören Salonu’ndaki kabul törenine BDP ile resmi bağı olan hiçbir milletvekili gelmedi.
 
Sadece eski BDP’li İdare Amiri Sırrı Sakık salonda bulundu. Erdoğan, protokoldeki yerine giderken, daha önce salona giren Bahçeli ile selamlaşmamayı tercih etti. Bahçeli’nin karşısında duran bakanlar da MHP Lideri’nin elini sıkmadı. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ile Danıştay Başkanı Mustafa Birden’in yanlarında bulunan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’a soğuk tavırları da gözlerden kaçmadı. İki başkan kendi aralarında sohbet ederek Kılıç’la diyaloğa girmedi. Kılıçdaroğlu da aynı saatlerde gazetecilerle toplantısı nedeniyle kabul törenine gelmedi. CHP’yi parti yöneticileri teslim etti. Liste dışı kalan çok sayıda milletvekili de Anıtkabir ve Meclis’teki törenlere katıldı.
 
Kravat kardeşliği
 
23 NİSAN Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve beraberindeki devlet erkanı Anıtkabir’i ziyaret etti. Törene Şahin’in yanı sıra Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bakanlar kurulu üyeleri ve çok sayıda milletvekili katıldı. Şahin’in Atatürk’ün mozolesine çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Mehmet Ali Şahin, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerek, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Siyah takım elbise, beyaz gömlek ve kırmızı kravatı tercih eden Şahin, Erdoğan ve Kılıçdaroğlu, aynı karede şık bir görüntü oluşturdu.
 
hürriyet