CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin’in hazırladığı milletvikilliği aday listesi bugün toplanacak olan Parti Meclisi’nde karara bağlanacak. Muhtemel aday listesine göre, CHP eski lideri Deniz Baykal’a yakın isimlerle birlikte mevcut vekillerin en az yüzde 70’i tasfiye ediliyor. Bununla birlikte Mehmet Haberal, Mustafa Balbay, İlhan Cihaner gibi Ergenekon sanıklarının listeye alınması bekleniyor. Kulislerde konuşulanlara göre, Kılıçdaroğlu İstanbul 2. bölgeden, Gürsel Tekin İstanbul 1. bölgeden, liste başı olacak. Kılıçdaroğlu, genel başkan yardımcılarından  Süheyl Batum, Umut Oran, Sezgin Tanrıkulu, Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil ve M. Akif Hamzaçebi’yi de İstanbul’dan aday gösterecek.
 
Önder Sav Ankara adayı
 
Partide birlik görüntüsü vermek isteyen Kılıçdaroğlu, rakipleri Deniz Baykal’ı Antalya’dan aday gösterirken, eski Genel Sekreter Önder Sav’ı ise Ankara’dan listeye koyacak. Kılıçdaroğlu’nun, Sav ekibinden Hakkı Süha Okay’ı da aday göstereceği belirtiliyor. Ankara’dan ayrıca YARSAV eski Başkanı Emine Ülker Tarhan ile Ergenekon sanıklarından ATO?Eski Başkanı Sinan Aygün’ün listede yer almasına kesin gözüyle bakılıyor.  CHP’de Nesrin Baytok başta olmak üzere Ali Topuz, Erol Tınaztepe ve Esfender Korkmaz’ın adaylık başvurusu yapmadığı öğrenildi.
 
Ergenekon’a siyasi savunma
 
Avukatlıklarından gurur duyarım
 
CHP’de aday listesinin dışında kalması beklenen partinin eski ağır topları Ergenekon davası ile ilgili avukatlık görüntüsü veren açıklamalar yapmışlardı:
 
Şahin Mengü:?Hurşit Tolon gibi, bu ülkenin ordusuna şerefiyle hizmet etmiş insanların avukatlığını yapmaktan onur duyarım.
 
Onur Öymen : Bu davanın altında haham mı, gazateci mi olduğu belli olmayan bir kişinin işkence altında verdiği ifadeler yatıyor. Bu yolculuk hükümeti demokrasi dışına götürür. Haberal gibi insanların bu noktalara getirilmesi vicdanları sızlatmaktadır.
 
Mustafa Özyürek:? Bir Ergenekon davası edildi. Herkes o davanın sanığı. CHP olarak bu davanın hukuki bir dava değil, siyasi bir dava olduğuna inandık.
 
Canan Arıtman:? Ergenekon safsatası tamamen Atatürkçü, laik, çağdaş, vatanseverleri cumhuriyet mitingleri düzenleyicilerini ve AK Parti muhaliflerini cezalandırma aracına dönüşmüştür. Davanın amacı Laik Türkiye’yi dönüştürmektir. Bundan sonraki dalganın adresi herhalde Anıtkabir olacaktır.
 
‘Silivri Kontenjanı’ndan adaylar
 
Ergenekon sanığı Mustafa Balbay’ın Aydın 2. sıra kontenjandan aday olması beklenirken, Süleyman Demirel’in önerdiği belirtilen Ergenekon sanığı Mehmet Haberal’ın ise Zonguldak 2. sıradan aday yapılabileceği konuşuluyor. Savcı İlhan Cihaner’in İzmir’den, Ergenekon sanıklarından sendikacı Mustafa Özbek’in Kırıkkale’den, DİSK eski Başkanı Süleyman Çelebi’nin İstanbul’dan aday gösterileceği konuşuluyor. HSYK eski Başkanvekili Kadir Özbek de aday gösterilecek isimler arasında yer alıyor. Ergenekon sanıklarından Mehmet Haberal’ın adaylığının değerlendirildiği,  Tuncay Özkan’a ise sıcak bakılmadığı öğrenildi. Adaylık için başvuran Hanefi Avcı’nın ise aday gösterilmeyeceği iddia ediliyor. Elazığ’dan eski İstanbul İl Başkanı Ali Özcan ile Feyzi Septioğlu, Diyarbakır’dan Salih Sümer, Şanlıurfa’dan Sedat Bucak’ın kardeşi Ahmet Bucak’ın adı geçiyor. Van’da ise Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu aday gösterilecek. Adana’dan emekli büyükelçi Faruk Loğoğlu ile DSP eski milletvekili Tayyibe Gülek’in aday gösterilmesi bekleniyor. 
star