Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) bazı bağımsız milletvekili adaylıklarının iptaline ilişkin kararını demokrasiye zulüm olarak değerlendirdi.
 
Türkiye-AB Ortaklık Konseyi’nin 49. toplantısı için Brüksel’e gelen?Devlet?Bakanı?Bağış,?Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde Türk kökenli üniversite öğrencilerine hitap etti. Gençlerden demokrasiye sahip çıkarak Türkiye’deki seçimlerde oy kullanmalarını isteyen Bağış, konsolosluklarda oy kullanılamadığının hatırlatılması üzerine “Maalesef Türkiye’de YSK var.
 
Aldıkları kararla Türkiye’de demokrasiye zulüm yapma konusunda ne kadar arzulu olduklarını bir kez daha gördük. Beğenmesek de maalesef saygı duymak zorundayız. Anayasamız onu gerektiriyor” dedi. Bağış, bazı bağımsız adayların seçime az bir süre kala ve başvuruların süresi dolduktan sonra yasaklanmasının “Türkiye’de demokrasi adına hoş bir görüntü vermediğini” kaydederek, “Bunlar yurt dışında maalesef Avrupa Parlamentosu’nda, Avrupa Konseyi’nde çok farklı ortamlarda önümüze gelecek olan konulardır. Bu görüntüler Türkiye’ye yakışmıyor. Bunlar hiçbir şekilde Türkiye’de ne iktidar partisi ne diğer partilerimize artı yazmaz. Bunları hiçbir şekilde kimse hükümetimizle bağlamaya veya ilişkilendirmeye kalkmasın. YSK’nın bu tavrı tamamen kendilerinin yaklaşım tarzıdır. Ümit ediyoruz ki Türkiye bugüne kadar demokrasi yolunda nasıl birçok zorluğu aştıysa bunları da aşacaktır” ifadesini kullandı.
 
AB ÇİFTE STANDARTLI DAVRANIYOR
 
Egemen Bağış, Türkiye’nin demokrasisi sayesinde Tunus ve Mısır gibi ülkelerde ilham kaynağı olduğunu belirterek bu ülkelerde reformları destekleyen AB’nin öte yandan Türkiye’nin katılım müzakerelerini siyasi mülahazalarla engelleyerek kendisiyle çelişkiye düştüğünü anlattı.
 
Türkiye’nin AB için kilit bir ülke olduğunu vurgulayan Bağış, “Türkiyesiz bir Avrupa’nın hayat damarlarından biri kopmuştur” dedi.
 
KİM BU İHBARCI?
 
YSK’nın veto kararı, bir ihbar sonucu alınmış
 
Yüksek Seçim Kurulu’nun 12 bağımsız adayı seçim dışı bırakan kararına, kurula verilen bir dilekçenin sebep olduğu ortaya çıktı. Leyla Zana ve Hatip Dicle’nin avukatı Cabbar Leygara İstanbul’da yaşayan bir kişinin dilekçe ile başvuruda bulunduğunu, YSK’nın da başvuru üzerine BDP adayları üzerinde inceleme yaptığını öğrendiklerini söyledi. YSK’ya verilen dilekçede, BDP’nin desteklediği adayların daha önce mahkumiyetleri bulunduğunu ve aday olamayacaklarını ileri sürüldüğü ve haklarında inceleme yapılmasının istendiği öğrenildi.
 
Avukat Leygara, “Kararın hukuki bir boyutu yoktur. İstanbul’da söz konusu şikayeti yapan kişi bütün adaylar için fezleke gibi bir dilekçe ile başvuru yaparak YSK’nın böyle bir karar almasını sağlamıştır. Müvekkillerimle aynı durumda olan, aynı cezayı alan Selim Sadak, şu anda Siirt belediye başkanlığı yapmaktadır. YSK bunu nasıl izah edecektir” diye konuştu.
 
İşte bağımsız adayların veto edilme sebepleri
 
Adaylıkları kabul edilmeyen bağımsız adayların büyük bir kısmı haklarındaki kesinleşmiş cezalar sebebiyle veto yemiş
 
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), bağımsız milletvekili adayları Harun Özcan, Abdullah Kızılay, Mehmet Hatip Dicle, Leyla Zana, İsa Gürbüz, Çiçek Otlu, Mehmet Salih Yıldız, Ertuğrul Kürkçü, Nezir Sincar, Gültan Kışanak (Özer), Sebahat Tuncel ve Şerafettin Efe’nin bağımsız milletvekili adaylıklarının iptaline ilişkin oy birliğiyle aldığı kararın gerekçesi belli oldu.?İşte adayların veto sebepleri:
 
> M.Salih Yıldız: Hakkari adayı. Askeri Mahkemeden 2 yıl hapis ve ağır para cezası almış.
 
> Mehmet Hatip Dicle: Diyarbakır adayı. Silahlı örgüte üye olmaktan 7 yıl 6 ay hapis cezası var.
 
> Leyla Zana: Diyarbakır adayı. Mehmet Hatip Dicle ile aynı suçtan 7.5 yıl hüküm giymiş.
 
> Gültan Kışanak (Özer):?Siirt adayı. Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce 1 yıl 4 ay hapis cezası verilmiş.
 
> Sebahat Tuncel: İstanbul adayı. Toplantı ve gösteri kanununa muhalefetten 1.5 yıl hapis.
 
> İsa Gürbüz: Elazığ adayı. ‘Hırsızlık’tan hüküm giymiş, deneme süresi içinde tekrar suç işlemiş.
 
> Ertuğrul Kürkçü: Mersin adayı. 1975 yılından kalma hapis cezası bulunduğu ortaya çıktı.
 
> Harun Özcan: Çanakkale adayı. “Resmi belgede sahtecilik” ve dolandırıcılık suçundan ceza almış.
 
> Abdullah Kızılay: Diyarbakır adayı. Hakaret suçundan 22 ay 15 gün hapis cazasına mahkum edilmiş.
 
> Nezir Sincar: Gaziantep adayı. Yurda sahte para sokmak suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası almış.
 
> Çiçek Otlu: Gaziantep adayı. Silahlı örgüte üye olmaktan 6 yıl hapis cezasına cezalandırılmış.
 
> Şerafettin Efe: İzmir adayı. Adaylık için yatırması gereken parayı yatırmadığı için adaylığı kabul edilmemiş.