AYDINPOST HABER SERVİSİ/Filiz ÖZDEMİR-Nevzat Biçer Nikah Salonu’ndaki söyleşiye Saraç’ın yanı sıra Alevi Kültür Derneği Aydın Şube Başkanı Erdal Demir, Özgürlük ve Demokrasi (ÖDP) İl Başkanı  Sevcan Nalıncı ve bazı STK temsilcileri katıldı.
1300-1971 yılları arasında Alevilerin siyasal ve toplumsal durumlarını anlattığı “Alevilerin Siyasi Tarihi” adlı bir kitabı bulunan Necdet Saraç, söyleşide Selçuklu Devleti’nden Türkiye Cumhuriyeti’ne merkez  iktidarın Alevilere karşı tutumunu değerlendirdi. Saraç şunları söyledi: “Aleviler sadece son yirmi yıldır kendi tarihlerini incelemeye başladılar. Fakat devletlerin resmi tarihlerini hep sünni tarihçiler yazdığı için Alevilerin tarihi sünni anlayış içinde, bu anlayışın gözünden anlatıldı. Merkez iktidar için 16. yüzyıl “Muhteşem Yüzyıl” olarak değerlendiriliyor. Kanuni döneminde Alevilerin katli vacipti. Merkezi iktidar için muhteşem bir yüzyıldı evet.. Çünkü bu yüzyılda Sünnilik kurumsallaştı; aleviler dağlık bölgelere sürüldü ve katledildi. Örneğin Rauf Denktaş da dahil olmak üzere Kıbrıs’ın yüzde 75’i alevidir. Çünkü 1571’de Akdeniz ve Ege’deki Tahtacılar olarak tabir edilen Aleviler Kıbrıs Adası’na sürüldü. Çaldıran Savaşı’nda aleviler katledildi. 
 
“Bizim Muhteşem yüzyılımız 13. yüzyıl”
“Hal böyleyken bizim muhteşem yüzyılımız ise 13. yüzyıl” diyen Necdet Saraç sözlerini şöyle sürdürdü: “ Çünkü bu yüzyılda Mevlana, Pir Sultan Abdal gibi Anadolu’daki aydınlanma hareketinin öncüleri olan alevi kültürünün yaşamasını sağlayan aydınlar yetişti. Bu yüzyılda pozitif ilimlerde önemli adımlar atıldı. Fakat Selçuklu Devleti’nden Türkiye Cumhuriyeti’ne kadar merkezi iktidar Aleviliğim kurumsallaşmasını aleviler arasında aidiyet duygusu ve ortak bellek oluşmasını istemediler.”
Necdet Saraç konuşmasının ardından dinleyicilerle sohbet etti.
 
dsc_0101.20110827101549.jpg